AL CONTRAATAC

'Estoy jodido'

Alguns hiperventilats segueixen somiant amb un paisatge monolingüe, menystenint el castellà, presentat com una mena de llengua opressora

1
Es llegeix en minuts
drama3ok

drama3ok

Fa anys, molts, quan vaig coincidir amb Julia Otero i Andreu Buenafuente a TV-3, encara no existia Twitter però els corrents de simpaties i antipaties circulaven com sempre. Per això sabíem que en alguns cercles ens anomenaven «el trio d’espanyolistes»; no estàvem a l’altura de pota negra que alguns exigien –i exigeixen avui encara més– per expedir el certificat de bon patriota. Va ser en aquella època quan a un eixerit directiu se li va acudir suggerir que els convidats espanyols que no parlessin català se’ls podria col·locar un auricular per a la traducció simultània.

Notícies relacionades

Era igual que fos Felipe González, Ana Belén o Emilio Butragueño. Vam dir que no, perquè una cosa és entrevistar un científic alemany o un escriptor francès i compassar el diàleg als sistemes tècnics que permetin entendre’s, i una altra molt diferent forçar la realitat d’una societat on dos idiomes –català i castellà– conviuen de manera normal i fluida. Al final no es va fer i no crec que això millorés la imatge que ja teníem entre els crítics, dins i fora de la casa, però ¡què hi farem!  També hi havia molta gent d’acord amb nosaltres, i això que mai actuem com a ‘lobby’.

He recordat aquest episodi a propòsit de la bronca recent per la sèrie ‘Drama’ i per la –suposadament– excessiva presència del castellà a TV-3. I he tornat a pensar que és una pena que en un país amb més d’un idioma d’ús comú hi hagi gent que s’entossudeixi a convertir aquesta riquesa en un problema. Aquest país a què em refereixo és Catalunya, on alguns hiperventilats –fins i tot amb comandament a la plaça– segueixen somiant amb un paisatge monolingüe, menystenint el castellà i presentant-lo com una mena de llengua opressora; però també em refereixo a l’Espanya que menysprea tot el que no sigui castellà, amb aquesta caspa imperial i casernària tan visible en determinats ambients de Madrid. Em desanima molt que la llengua es converteixi en arma llancívola i element de divisió. Estic fotut. ‘Estoy jodido’.