24 set 2020

Anar al contingut

AL CONTRAATAC

'Estoy jodido'

'Estoy jodido'

Carles Francino

Alguns hiperventilats segueixen somiant amb un paisatge monolingüe, menystenint el castellà, presentat com una mena de llengua opressora

Fa anys, molts, quan vaig coincidir amb Julia Otero i Andreu Buenafuente a TV-3, encara no existia Twitter però els corrents de simpaties i antipaties circulaven com sempre. Per això sabíem que en alguns cercles ens anomenaven «el trio d’espanyolistes»; no estàvem a l’altura de pota negra que alguns exigien –i exigeixen avui encara més– per expedir el certificat de bon patriota. Va ser en aquella època quan a un eixerit directiu se li va acudir suggerir que els convidats espanyols que no parlessin català se’ls podria col·locar un auricular per a la traducció simultània.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Era igual que fos Felipe González, Ana Belén o Emilio Butragueño. Vam dir que no, perquè una cosa és entrevistar un científic alemany o un escriptor francès i compassar el diàleg als sistemes tècnics que permetin entendre’s, i una altra molt diferent forçar la realitat d’una societat on dos idiomes –català i castellà– conviuen de manera normal i fluida. Al final no es va fer i no crec que això millorés la imatge que ja teníem entre els crítics, dins i fora de la casa, però ¡què hi farem!  També hi havia molta gent d’acord amb nosaltres, i això que mai actuem com a ‘lobby’.

He recordat aquest episodi a propòsit de la bronca recent per la sèrie ‘Drama’ i per la –suposadament– excessiva presència del castellà a TV-3. I he tornat a pensar que és una pena que en un país amb més d’un idioma d’ús comú hi hagi gent que s’entossudeixi a convertir aquesta riquesa en un problema. Aquest país a què em refereixo és Catalunya, on alguns hiperventilats –fins i tot amb comandament a la plaça– segueixen somiant amb un paisatge monolingüe, menystenint el castellà i presentant-lo com una mena de llengua opressora; però també em refereixo a l’Espanya que menysprea tot el que no sigui castellà, amb aquesta caspa imperial i casernària tan visible en determinats ambients de Madrid. Em desanima molt que la llengua es converteixi en arma llancívola i element de divisió. Estic fotut. ‘Estoy jodido’.