EDITORIAL

Casado se la juga a Galícia i Euskadi

Si la victòria del PP 'tou' de Feijóo es combina amb una clara derrota del PP 'dur' d'Iturgaiz, la barreja pot resultar explosiva

2
Es llegeix en minuts
casadook

casadook

Galícia i Euskadi han viscut l’últim cap de setmana electoral abans de la cita dels comicis autonòmics de diumenge que ve. Unes eleccions ajornades ja per la pandèmia i que se celebren ara, però que no podran escapar-se de la influència del coronavirus, com recorden els nombrosos rebrots, entre els quals, el confinament dels 70.000 habitants de la comarca d’A Mariña (Lugo).

El nivell de l’abstenció per la Covid-19 és gairebé l’única incògnita tant a Galícia com al País Basc, amb enquestes coincidents a les dues comunitats. A Galícia, tots els sondejos pronostiquen la quarta majoria absoluta d’Alberto Núñez Feijóo, que, segons el GESOP, obtindrà entre 41 i 43 escons (ara en té 41), a molta distància del PSOE (entre 15 i 17, des dels 14 actuals), amb una resurrecció del nacionalisme gallec del BNG, que passaria de 6 a 14-16, i l’enfonsament de les marees i de Podem (de 14 a 2).

A Galícia i a Euskadi, on es dona per descomptat el triomf del PNB, es posen a prova els grans partits espanyols, per això els resultats tindran repercussió en la política d’àmbit estatal. El PSOE i Unides Podem seran jutjats, entre altres motius, per la gestió de la pandèmia des del Govern, i no sembla que els socialistes siguin reprovats, perquè a les dues comunitats les enquestes els atorguen un lleuger augment. El contrari que Podem, que retrocedeix una mica a Euskadi i gairebé desapareix a Galícia, tot i que en aquest cas per problemes interns.

Més transcendència poden tenir els resultats per al PP i, sobretot, per al seu líder, Pablo Casado. Si la victòria del PP ‘tou’ de Feijóo es combina amb una clara derrota del PP ‘dur’ de Carlos Iturgaiz, que baixa en els sondejos de 9 a 5-7 escons, la barreja pot resultar explosiva per a Casado, malgrat la moderació que ha mostrat a Galícia i als seus intents d’apropiar-se de la política de Feijóo. El fracàs a Euskadi seria encara més gran, perquè el PP es presenta aliat amb Ciutadans, tot i que les seves diferències sobre el concert basc van emergir en el míting conjunt d’ahir al costat de l’arbre de Gernika. Mentre Casado va defensar el concert, Inés Arrimadas ni el va esmentar. Casado es juga part del lideratge a Galícia i el País Basc.