Editorial

Els palestins, a mercè de Trump

Si es consuma l'annexió il·legal del 30% del territori de Cisjordània, la viabilitat d'un Estat palestí passa a ser merament il·lusòria

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp53755444 28 01 2020 filed   28 january 2020  us  washington  israeli 200614172212

zentauroepp53755444 28 01 2020 filed 28 january 2020 us washington israeli 200614172212 / Shealah Craighead White House dp

L’ajornament durant uns dies de l’annexió per Israel del 30% del territori de Cisjordània, pendent que els Estats Units l’autoritzin, segueix el guió imposat per la Casa Blanca per treure partit de l’operació. Les presses del primer ministre Benjamin Netanyahu per consumar-la xoquen amb les prioritats del seu soci de Govern, Benny Gantz, que entén més urgent rescatar Israel de la crisi desencadenada per la pandèmia. També amb l’oposició àrab, la d’Europa i, en general, la comunitat internacional. I, sobretot, requereix el vistiplau de Donald Trump. L’entorn del president ha arribat a la conclusió que l’«acord històric», que és tal, comporta no pocs riscos i exigeix prudència per evitar que incendiï la zona i posi en un compromís alguns aliats: Egipte, Jordània, Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs.

De fet, des de l’acord d’Oslo (1993) s’han multiplicat els motius per donar la raó als qui en aquell moment van entendre que la causa palestina quedava a mercè de l’estratègia israeliana. Les petites concessions fetes per successius governs no han sigut un obstacle per a una multiplicació permanent dels assentaments, fins a sumar 450.000 colons, una vulneració flagrant del dret internacional i de les resolucions específiques del Consell de Seguretat de les Nacions Unides que obliguen Israel a retirar-se dels territoris ocupats. Ni tan sols la fórmula pau per territoris, consagrada en diferents declaracions, ha sigut útil per evitar el doble atropellament de les annexions de Jerusalem Oriental i dels alts del Golan.

Dir que la idea dels dos estats agonitza sense remei s’até a la realitat sobre el terreny. La fundació d’un Estat palestí a Gaza i Cisjordània és sens dubte inviable si tot el procés es posa al servei dels designis d’Israel i és una entelèquia garantir els atributs de sobirania. En canvi, mentre Israel pugui actuar amb total impunitat sense cap cost i l’Autoritat Palestina s’esllangueixi, víctima de la seva debilitat estructural, l’ombra d’un apartheid adaptat a les circumstàncies de la regió planarà cada vegada més sobre la societat palestina.