Idees

Música desconfinada

Si els futbolistes poden entrenar en grups de quinze, els músics de l'OBC, el Liceu i la Banda Municipal també haurien de poder assajar per grups partitures per a quartet o sextet o el que sigui

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45206834 icult200601123758

zentauroepp45206834 icult200601123758 / FERRAN NADEU

Hi ha luxes a l’abast dels que viuen de l’erari públic i sacrificis obligats pels que no poden sobreviure sense el seu públic. Com un reactiu que posa en relleu una escriptura simpàtica, el virus ha revelat la magnitud del contrast entre la vida regalada dels que ocupen plaça cultural en l’administració i les estretors dels que s’han quedat ja del tot a la intempèrie. Mentre els museus en nòmina poden prescindir de les dades de visitants i mantenir les sales desertes sense ruboritzar-se, molts privats han d’assumir un tancament sense remissió. Al teatre amb mascareta només hi aniran les nebodes dels funcionaris, i encara. 

Notícies relacionades

A diferència dels museus amb escassíssima afluència i els teatres tancats, la música disposa d’una esplèndida escapatòria: el carrer. A Barcelona hi treballen alguns centenars de músics que viuen dels nostres impostos tant si toquen com si no toquen. Amb un mínim de sentit de correspondència envers l’origen dels seus salaris, haurien de proporcionar al públic, el públic general, el clamorós entreteniment o la vibració de les cordes de l’ànima imprescindibles per al benestar de tota persona mínimament sensible. Doncs bé, si els futbolistes poden entrenar en grups de quinze, els músics de l’OBC, el Liceu i la Banda Municipal també haurien de poder assajar per grups la interpretació de partitures per quartet o sextet o el que sigui. Si els partits de futbol es juguen a porta tancada, la música es pot executar extramurs de les sales de concerts, sobretot ara que tenim bon temps.

Consta que es multipliquen les iniciatives en aquest sentit, amb el Liceu al capdavant de les inquietuds entre els grans equipaments. Si les autoritats municipals barcelonines no estiguessin traumatitzades pel fracàs del concert de propaganda al servei exclusiu de l’alcaldessa, farien cas de la imaginativa proposta de convertir els busos turístics en espais deambulantes des d’on difondre tota mena de música amplificada. Els grups electrògens són barats i els artistes s'hi prestarien per un preu molt mòdic.