LA CLAU

Vici al Congrés

L'ensorrament del diàleg entre els sindicats i la patronal enclou més perills per a la reconstrucció postpandèmica que qualsevol càlcul aritmètic al Congrés. Un cordó umbilical uneix la recuperació a la concertació social

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp52379391 iglesias calvio200220112401

zentauroepp52379391 iglesias calvio200220112401 / DAVID CASTRO

Un bon grapat de misteris insondables jalonen la història de la humanitat. Enigmes, conspiracions secretes, arcans impenetrables. L’assassinat de John F. Kennedy (1963), l’origen tecnològic del mecanisme d’Anticitera (150 aC), la identitat de Jack el Desbudellador (1888), la desaparició de l’aviadora Amelia Earhart (1937)... i ara el pacte PSOE-Podem-Bildu sobre la derogació íntegra i exprés de la reforma laboral del PP.

El greuge ha corbat i debilitat la coalició governamental. Ha indisposat l’Executiu amb els seus principals aliats de la investidura, el PNB ERC, que sens dubte ja han multiplicat el preu del seu suport en pròxims episodis. Ha causat enuig entre les files socialistes i, també, tot i que més dissimulat, a les morades: la contrarietat de la ministra Díaz (Treball) ho demostra. Ha encès una alerta a Brussel·lesHa enrobustit la vicepresidenta Calviño, antagonista del seu homòleg Iglesias...

Notícies relacionades

Res de tot això és nuclear ni irreversible. La gran amenaça que emergia, o emergeix, d’aquest desencert sobrevola el pacte social. L’acord PSOE-Podem-Bildu, tan escandalós com inútil, podria haver sigut, o és, una traveta a la concertació social. Aquest és el principal vici de l’operació ordida en el Congrés: foragita la patronal i incomoda els sindicats en plena negociació sobre la reconstrucció postpandèmica. Calviño i la ministra Montero, també Díaz, saben que l’ensorrament del diàleg social enclou avui més perills que qualsevol càlcul aritmètic al Congrés. Un cordó umbilical uneix la recuperació a la concertació.

¿I si no hi ha misteri?

¿Per què, el fiasco? ¿Per equilibrar el pacte amb Cs? ¿Per subratllar el perfil del soci minoritari de la coalició, tasca sempre lògica de qui vol evitar agonitzar sota el pes del majoritari? ¿Per por de perdre una votació molt ajustada? Tot misteri requereix un grapat de preguntes inexplicables. ¿I si no hi hagués misteri, sinó un simple i majúscul disbarat?