L'imprevist

El pròxim no serà un virus

1
Es llegeix en minuts
Diversos homes, al costat d’un forat de vuit metres causat per l’impacte del meteorit en un llac congelat de Chelyabinsk.

Diversos homes, al costat d’un forat de vuit metres causat per l’impacte del meteorit en un llac congelat de Chelyabinsk. / OFICINA DE PREMSA CHELYABINSK (EFE)

Després de l’11-S, el president Bush va convocar a la Casa Blanca els magnats dels grans estudis de Hollywood. Volia aprofitar la seva experiència en les superproduccions de catàstrofes per predir futurs cops de Bin Laden contra els Estats Units. Les calamitats terroristes, financeres i víriques d’aquest mil·lenni han degradat el concepte de l’impossible, fins al punt que mai ha estat el món més ben preparat per a una nova pandèmia. Aquesta vegada es disposarà de mascaretes, guants, respiratoris i sobretot epidemiòlegs, tones d’epidemiòlegs. Per desgràcia, el pròxim cataclisme no serà provocat per un virus.

Notícies relacionades

Convé no dipositar una fe excessiva en la programació de les catàstrofes. Els qui van confondre la Covid-19 amb una grip vaticinen ara successives rèpliques declinants de la infecció. Aquestes ondulacions serien tranquil·litzadores, una cronificació de la pandèmia que menysprea la capacitat d’improvisació d’un planeta trasbalsat a l’haver de sostenir vuit mil milions d’éssers humans. La familiaritat adquirida amb el coronavirus no ha d’impulsar un nepotisme pandèmic,que ja va fracassar a l’inflar el futur del terrorisme islàmic, la sida o el primer SARS. Les mascaretes poden transformar-se en cascos, els epidemiòlegs han de cedir una oportunitat a sismòlegs, vulcanòlegs o cosmòlegs. El repertori de futures calamitats és variat i hollywoodià.

El coronavirus ha apaivagat les plagues de matriu humana, començant per la hipòtesi d’un conflicte armat. Entre altres coses, perquè els bombardejos de o des de Teheran i Pyongyang només obtindrien avui un buit en pàgines interiors. No es pot matar el coronavirus, perquè ja està mort per definició de virus. El seu successor en el calendari sotja, però serà inesperat. L’únic avantatge és que ja ningú necessita ser persuadit d’un nou assaig apocalíptic. S’ha instal·lat la certesa d’una pròxima tragèdia, amb un nombre de víctimes proporcional a la població. En pessimisme s’ha progressat notablement.

Temes:

Coronavirus