Dues mirades

Els il·luminats

La mesura del valor és la rendibilitat, i les coses simbòliques cada vegada guanyen més terreny. Potser és populisme. Però, sobretot, és neocapitalisme

1
Es llegeix en minuts

trump / periodico

Ens ha agafat el coronavirus amb la proporció més gran de líders mundials il·luminats dels últims anys. No sé com Obama hauria gestionat la pandèmia, però els seus atribolats ciutadans s’haurien estalviat escoltar tantes bestieses. El virus s’acabarà controlant, però ells seguiran allà. ¿Per quant temps? La lògica diria que les urnes els passaran comptes, però la lògica no va funcionar quan van ser elegits. Els qui els van votar van comprar la puntada de peu al tauler que simbolitzaven.

Els il·luminats ja estan buscant culpables. Trump ha acusat l’OMS d’«encobrir» la propagació del virus. També ha redoblat les crítiques a la Xina, incorporant el coronavirus a la seva guerra comercial. I el gruix dels seus votants el creurà. Perquè fa temps que van deixar de sentir-se ciutadans per ser consumidors. La reivindicació dels seus drets, l’assumpció dels seus deures, el control a l’Estat, el bé comú... Tot això és un vocabulari que està caient en desús. La mesura del valor és la rendibilitat, i les coses simbòliques cada vegada guanyen més terreny. Potser és populisme. Però, sobretot, és neocapitalisme. I l’hem comprat tots.