El debat territorial

Federalisme i Covid-19 

El coronavirus ha posat de manifest la nostra dificultat per compartir una resposta articulada que tregui el millor de l'Estat i de les autonomies

2
Es llegeix en minuts
jmexposito52796722 el presidente del gobierno  pedro s nchez  durante la videoc200322101945

jmexposito52796722 el presidente del gobierno pedro s nchez durante la videoc200322101945 / Moncloa

A Espanya, el coronavirus ha fet aflorar la confusió sobre el que és l’Estat de les autonomies. Ha posat de manifest la nostra dificultat per compartir una resposta articulada que tregui el millor de cadascú. De l’Estat i de les autonomies. La unitat amb què el Govern central ha desplegat la seva estratègia ha quedat feta miques per la baralla política entre esquerra i dreta i entre centre i perifèria, fins a l’extrem que a cap altre país s’ha donat un espectacle tan agre, insolidari, caïnita, on uns i d’altres s’han retret morts i gent gran. ¿Quina és la raó de tanta destrossa? Doncs que no som Alemanya, on els ‘länder’ accepten amb lleialtat que Merkel porti la batuta, a canvi que els doni marge per confinar i desconfinar.

Notícies relacionades

No som Alemanya, per moltes raons, però una articulació intel·ligent entre pautes centrals i protagonisme local també és la que millor s’avé amb el nostre sistema polític. El virus podia haver sigut una oportunitat per posar-ho a prova i no ha sigut així. ¿Per què? La resposta és que ningú ha volgut. Noquejats pels primers errors, el PSOE i Podem han confós eficàcia amb homogeneïtzació. La dreta ha votat a favor de l’estat d’alarma perquè casava amb el seu ADN, mentre resava perquè el Govern s’estavellés. Els nacionalistes bascos de seguida van veure l’oportunitat de convocar eleccions quan amainés la tempesta. Quant als independentistes, l’estat d’alarma va ser per a ells oli en un llum. Una ocasió per tornar a somiar en la república com la solució a tots els mals, entre d’altres els d’Igualada i les residències catalanes, suposo. 

La decisió de Sánchez d’apostar per un desconfinament asimètric és una nova oportunitat per demostrar que som un Estat ‘gairebé federal’. El federalisme és el millor sistema per fer front a catàstrofes com el Covid-19 perquè és sinònim de solidaritat i de corresponsabilitat. L’Estat de les autonomies pot ser-ho si les autonomies es comprometen en la gestió de l’Estat i aquest amb el que facin els territoris. No sempre és fàcil, ni tan sols a Alemanya. La mateixa Merkel ha denunciat l’‘Öffnungsdiskussionsorgie’, o sigui l’orgia de discussions que hi ha al seu país sobre horaris de reobertura. No es tracta de caure en orgies, sinó combatre millor el virus i la crisi social. Actuant amb lleialtat i confiança. Dos principis sense els quals el federalisme tampoc és eficaç.