Editorial

Uns pressupostos per revisar

Els comptes de la Generalitat aconsegueixen l'aval per superar el desfasament de les pròrrogues, però s'hauran d'adaptar a la nova realitat després del Covid-19

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp53220498 pla mitj  del president de la generalitat  quim torra  duran200424120001

zentauroepp53220498 pla mitj del president de la generalitat quim torra duran200424120001 / Parlament de Catalunya (Job Vermeulen)

En el primer ple celebrat des de la vigència de l’estat d’alarma, amb només 21 diputats presents i vot telemàtic o delegat al Parlament, han tirat endavant els pressupostos de la Generalitat, els primers des del 2017, amb el recolzament de Junts per Catalunya i ERC Alguns grups (Ciutadans, el PSC, la CUP i el PP) han qüestionat els comptes perquè havien quedat desfasats des de la irrupció de la pandèmia del Covid-19. És cert, però més desfasats estaven els pressupostos que s’anaven prorrogant des del 2017, per la qual cosa l’aprovació dels del 2020 era necessària. Representen un augment de 3.142 milions per a un total de despesa no financera de 27.584 milions, al nivell del 2010. Sumats els pressupostos de les empreses públiques, la Generalitat gestionarà més de 36.000 milions.

Aquests pressupostos hauran de ser revisats tot just ser aprovats a causa de les conseqüències delcoronavirus, que es calcula que només en despesa sanitària significaran entre 1.800 i 2.000 milions. Per a això, la Generalitat no accepta que l’Estat financi l’increment de la despesa a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), sinó que sigui mitjançant transferències de l’Estat a fons perdut o mitjançant l’enviament de fons que haurà de fer la Unió Europea a Espanya. En el debat, els dos grups que sostenen el Govern van aprofitar la pandèmia per exigir els «incompliments històrics» de l’Estat amb Catalunya i per traslladar al Govern de Pedro Sánchez les responsabilitats de la crisi.

Els comptes aprovats són expansius i de més contingut social que els vigents fins ara. En els pressupostos i en la llei d’acompanyament s’hi inclouen nous impostos, entre els quals dos de mediambientals inèdits i un nou subtram autonòmic a l’IRPF. La nova situació provocada per la pandèmia, no obstant, farà que l’augment de recaptació dels nous impostos sigui clarament insuficient. A més, a causa del Covid-19, alguns dels nous impostos tindran bonificacions i d’altres, com la pujada del de successions i donacions, s’ajornaran, i tampoc s’incrementaran el de refrescos ensucrats ni la taxa turística, en uns moments en què el sector del turisme és un dels més castigats pel coronavirus.

La recaptació prevista serà inferior per la crisi sanitària, a la qual, a més, s’haurà de dedicar gran part de la despesa, per això el desfasament és evident i va ser reconegut per tots els grups parlamentaris, inclosos els que van recolzar els comptes públics. En el debat, i abans en la sessió de control, els partits es van mostrar disposats a buscar un acord per a la reconstrucció econòmica i social de Catalunya, però enmig de fortes crítiques encreuades entre el Govern i l’oposició per la gestió de la crisi sanitària, especialment a les residències d’avis.

La pandèmia tindrà una altra conseqüència política a Catalunya. Les eleccions que Quim Torra havia anunciat que convocaria quan s’aprovessin els pressupostos s’han convertit ara en una opció inviable. De fet, Torra ja ha dit que en aquests moments no preveu convocar les urnes i no es descarta que aspiri a esgotar la legislatura. De tota manera, té pendent l’espasa de Dàmocles del Tribunal Suprem, la sentència del qual, si decideix la inhabilitació del president, provocarà la convocatòria electoral.

Però és una eventualitat que de moment no està sobre la taula. Ara, del que es tractava és d’aprovar un nou full de ruta que superés el desfasament de tantes pròrrogues pressupostàries i que s’haurà d’adaptar indefectiblement a la nova realitat després del Covid-19. Per a això, els partits s’han de posar a treballar per assolir acords per reconstruir Catalunya, com també es pretén fer per a tot Espanya.