Dues mirades

Organitzar la tristesa

«Mirant d'organitzar la tristesa». De totes les coses que he llegit arran del coronavirus, de totes les anàlisis de filòsofs i pensadors, cap supera la imatge de l'entrenador argentí César Luis Menotti

1
Es llegeix en minuts
aguasch33669070 opinion deportes   cesar luis menotti  caratula  video190410134910

aguasch33669070 opinion deportes cesar luis menotti caratula video190410134910

Ens hem de conformar amb partits antics, antigues glòries, passions encapsulades. En sabem el resultat i ens adormim en la satisfacció d'allò que va ser. I potser ho fem perquè, com deia Bill Shankly, el mite del Liverpool, «de les coses menys importants de la vida, el futbol és la més important».

Xabier Azkargorta explicava fa poc una conversa amb el 'Flaco’ Menotti. Li preguntava com estava i el seu amic contestava: «Mirant d'organitzar la tristesa». De totes les coses que he llegit, de totes les anàlisis de filòsofs i pensadors, cap no supera la imatge de l’entrenador argentí, aquell dels xandalls Meyba que no va acabar de triomfar al Barça de Maradona. Organitzar la tristesa. Mirant de trobar un marc on enquibir no pas el desassossec, sinó l’aflicció. Trobar un hàbitat per a la pena, domesticar-la, en certa manera, evitar que es desbordi, que sigui un animal desbocat o un riu sense marges, aprendre a conviure-hi, a enquibir el desconhort sen un espai acotat, una cambra on tots els mobles estan col·locats amb precisió. Mirant d'organitzar aquesta buidor. No pas aconseguint-ho, certament, però procurant un cert ordre en el desgavell de la melancolia.