Dues mirades

Passaport a la desigualtat

La clau és l'ús que es faci de les dades d'aquesta mena de passaport d'immunitat. Si són públiques, s'endinsaran de manera dramàtica en la desigualtat

1
Es llegeix en minuts
MADRID 19/03/2020.- Dos personas protegidas con mascarillas en los aledaños del hospital La Paz de Madrid este jueves durante la cuarta jornada laboral de aislamiento para frenar el avance del coronavirus. EFE/Mariscal

MADRID 19/03/2020.- Dos personas protegidas con mascarillas en los aledaños del hospital La Paz de Madrid este jueves durante la cuarta jornada laboral de aislamiento para frenar el avance del coronavirus. EFE/Mariscal / Mariscal (EFE)

Es debat sobre la possibilitat d’emetre una mena de passaport d’immunitat. No només a Catalunya. Castella i Lleó ja està treballant en la seva creació. També Xile l’expendrà. Alemanya i el Regne Unit ho estudien. La decisió és complexa, ja que entren en joc els drets fonamentals de les personesLa clau és l’ús que es faci d’aquestes dades. Si són públiques, s’endinsaran de manera dramàtica en la desigualtat. Les dones som expertes a saber com pesa la possibilitat d’un embaràs en les nostres carreres professionals.

Imaginem: tres candidats a una oferta de feina i només un té l’anhelat passaport. Immediatament les seves possibilitats d’aconseguir la feina es multiplicaran. Continuem especulant. Una empresa decideix retallar la plantilla; podria tenir la temptació d’esborrar aquells que no porten els anhelats anticossos estampats en un carnet. En un mercat laboral trencat, les conseqüències poden ser terribles. Fins i tot no és descartable que la desesperació porti persones a exposar-se al virus per tal d’obtenir l’anhelat salconduit. Una nova frontera de la desigualtat.