Editorial

El confinament no fa vacances

No hi ha cap motiu per relaxar el confinament, desplaçar-se a segones residències o que hi hagi aglomeracions en mercats

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp53054452 bcn mercats200407180513

zentauroepp53054452 bcn mercats200407180513 / Manu Mitru

El director de l’Hospital de la Cerdanya ho va denunciar fa uns dies. El doctor Francesc Bonet es queixava de l’augment del nombre de pacients, atesos durant el cap de setmana, que procedien d’altres zones i que no estaven domiciliats a la comarca:entorn del 20% de les persones que van acudir a un centre que està dissenyat per atendre una població estable d’uns 30.000 individus. Aquest és, segurament, l’exemple més clar de les conseqüències que pot portar el degoteig dels qui decideixen passar els dies de confinament a la seva segona residència. Aquestes persones posen en perill el sistema sanitariperquè són incapaces de veure més enllà de la seva comoditat o del desig de disfrutar d’uns dies de vacances, com si no ocorregués res, com si aquesta Setmana Santa fos normal.

És cert queel descens del nombre de vehiclesque en el primer cap de setmana pasqual van sortir de l’àrea metropolitana amb destinació a les costes o a la muntanya és notabilíssim, la qual cosa dona una idea de laconscienciació general,però també és veritat que s’ha percebut una ocupació de segones residències que ha anat a l’alça coincidint amb l’arribada dels dies festius. Així ho recullen testimonis d’alcaldes que han detectat o bé augments considerables en el consum d’aigua o bé senyals inequívocs d’obertura de les cases. No només es tracta d’una descompensació en les previsions sanitàries sinó també d’un desequilibri en el petit comerç alimentari,que ha d’evitar en aquest context, a més, les aglomeracions.

Les autoritats han denunciat«l’actitud incívica i insolidària»dels qui es prenen aquest període excepcional com una espècie de vacances, o que creuen veure pròxim un moment de relaxació del confinament que decideixen anticipar pel seu compte. Però ni el Covid-19 fa vacances, ni la necessitat de seguir a casa i reduir al mínim els contactes socials tampoc. No s’ha d’abaixar la guàrdia. Malgrat això, en tots els caps de setmana des que va començar aquesta crisi sanitàriahan sigut necessaris els controls en les carreteres; aquets dies hauran de ser encara més intensos.

Aquest cap de setmana,la concentració de compradors als establiments comercials és un altre risc que cal evitar,que s’ha de preveure amb planificació de les compres i respecte a les mesures de seguretat establertes. En els últims dies s’han arribat a veure aglomeracions, per exemple, a grans mercats municipals de Barcelona (mentre d’altres, en canvi, veien com els seus clients habituals optaven pel supermercat més pròxim a casa seva). Alguns han gestionat aquesta situació millor que d’altres, i ha sigut necessari prendre mesures específiquescom la contractació de vigilància privada. En la situació en què estem, no hi ha d’haver excepcions peral compliment dels límits d’aforament prudents, el control d’accés, el respecte de les distàncies de seguretatentre els clients i una actitud responsable al limitar la presència en espais comercials a l’estrictament necessària per fer les compres essencials. La regla d’or ha de ser, ara com mai, l’exercici del sentit comú i de responsabilitat individual i col·lectiva.