Al contraatac

La política impossible

1
Es llegeix en minuts
undefined52926481 graf1720  madrid  25 03 2020   el l der del pp  pablo casado200325222202

undefined52926481 graf1720 madrid 25 03 2020 el l der del pp pablo casado200325222202 / Mariscal

Ser polític aquests dies em sembla una tasca molt desagradable. No sé com es pot encertar gestionant tanta misèria. Avui, la pandèmia. Demà, una crisi econòmica encara de dimensions impredictibles. Em sorprèn moltíssim veure quants dels nostres representants creuen tenir la fórmula màgica que ens trauria d’aquesta situació inèdita de la millor manera i amb la màxima rapidesa. Pedro Sánchez està prenent decisions a batzegades, atropellat com tots per la realitat, al capdavant d’un govern de coalició, amb les dificultats que això comporta; sobretot, pel que fa a les receptes econòmiques.

Notícies relacionades

Segons l’oposició o els empresaris, ho està fent en alguns casos sense consens o consulta prèvia. El suport del PP va sonar precari des del primer dia. Pablo Casado afirma que recolzar les mesures del Govern no pot significar un xec en blanc i defensa el dret a fer una crítica constructiva. Menys matisos hi posa Ciutadans. Al cantó oposat, hi tenim Vox. Els de Santiago Abascal han demanat la dimissió de Pedro Sánchez per donar pas a un «govern d’emergència nacional». És paradoxal, perquè retreuen al president «incapacitat, negligència i gestió criminal» per tot seguit reivindicar «una alternativa política d’unitat». No sé com es pot aconseguir l’esmentada unitat deixant un partit fora.

En tot cas, també els presidents autonòmics, que en general estan actuant amb discrepàncies però amb lleialtat, reivindiquen les seves pròpies peculiaritats territorials per adaptar les mesures que aprova el Govern central. De vegades, ha fet la sensació, potser equivocada, que tenien la temptació de fer la guerra pel seu compte. Segurament, tots creuen que l’encerten, amb millors o pitjors intencions. Si anessin a l’una, i les decisions fossin el resultat de barrejar tot allò constructiu, tindríem més possibilitats d’estar encertant-la alguna vegada. I això que després, quan superem el coronavirus, també hi haurà una greu crisi política.