El confinament

L'endemà

Ara per ara es defuig el debat de fins quan durarà el confinament, en quin moment el remei podria ser pitjor que la malaltia

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp52972839 barcelona      30 03 2020    sociedad   un ciclista cruza un200330211908

zentauroepp52972839 barcelona 30 03 2020 sociedad un ciclista cruza un200330211908 / JORDI COTRINA

Viuen en una casa, amb pati, a Sant Sadurní d’Anoia. Suficient per jugar a futbol amb els nens. Cinc i set anys. Tot i que ara ja troben a faltar l’escola i l’hoquei. Precisament l’últim partit a casa del Noia va ser amb l’Igualada, la zona zero on ja expliquen absències tràgiques de pares d’amics. Igualada és a 20 minuts de la capital del cava. Ara també de Corpinnat, segell de qualitat de selectes escumosos. Als nens els donen un most boníssim que produeixen els Llopart, en benefici d’una fundació per a nens amb càncer, que s’emporta vides de nens i ancians.

Els dies passen amb plàcida resignació. La nevera ben assortida. La televisió i el gos. A més del mòbil i les interminables cadenes de Whatsapp. Tenir gos aquests dies és una sort. Si ahir era una obligació treure el gos, avui és un privilegi.

I no hi ha dia que no es diguin que malgrat tot (un tot dramàtic) són afortunats. Molta altra gent ho està passant infinitament pitjor. Com més reduït és l’espai, menys intimitat i això sempre afecta la convivència. La diferència entre una estoica calma i una tensa calma.

Notícies relacionades

ELS DIES transcorren tediosos tot i que mai havien estat tantes hores amb els seus fills, cosa que aquests semblen agrair. Els pares ja saben que els petits semblen immunes al maleït virus que s’està carregant avis d’amics, en paral·lel al degoteig de coneguts que abaixa la persiana del negoci o se’n va a l’atur.

La qüestió és fins quan. I allà la resposta és impredictible. I això porta a un debat que ara per ara es defuig. Això és –ja que el coronavirus ha arribat per quedar-se segons expliquen els metges– en quin moment el remei podria ser pitjor que la malaltia. Quin és el moment en què s’aixeca un confinament –avui imprescindible per contenir el contagi i el nombre creixent de morts– que com més s’accentuï deixarà forat socioeconòmic més gran i farà més difícil aixecar el cap. Aquest és l’altre gran repte, enorme, que serà necessari emprendre amb urgència.