Editorial

Crisi dins de la crisi del Barça

A través de Messi, la plantilla afirma que sempre va voler complir la rebaixa del sou i apunta per segona vegada els directius del club

1
Es llegeix en minuts
jdomenech52914406 file photo  soccer football   la liga santander   fc barcelo200330142945

jdomenech52914406 file photo soccer football la liga santander fc barcelo200330142945 / Albert Gea

El FC Barcelona va ser el primer club de la Lliga a anunciar un erto que afectava tota l’entitat. En el cas de les plantilles professionals, es tractava d’una rebaixa del 70% del sou que, a través de les xarxes socials, els capitans van acceptar com un exercici de responsabilitat col·lectiva davant d’unes circumstàncies que posen en perill moltes coses, també la viabilitat futura del club. Però el futbol, que representa el 61% de la massa salarial, fins ara esperava definir l’aplicació de la mesura. Durant aquests dies s’han conegut iniciatives solidàries individuals, com les de Messi, Guardiola, Rafa Nadal Pau Gasol, i també altres mostres d’implicació, com les expressades pels jugadors de la Juventus i el Bayern de Munic, entre d’altres, o per l’‘staff’ del Leeds, encapçalat per Marcelo Bielsa, que han renunciat al sou perquè no es produïssin acomiadaments.

Al Barça, que –recordem– abans de la frenada en sec de les competicions i, en conseqüència, dels ingressos habituals pressupostats, ja arrossegava una greu crisi institucional (el canvi d’entrenador, l’escàndol de les xarxes socials, després del qual els jugadors ja van protestar per sentir-se assenyalats des de la junta, la deriva esportiva, el més o menys amagat enfrontament entre jugadors i directiva), la tensió començava a ser insuportable davant del que s’explicava com una falta d’acord amb les estrelles.

El comunicat de Messi, que anunciava que la rebaixa general del 70% també arriba a la plantilla professional del primer equip de futbol i, a més, unes aportacions individuals per evitar el daltabaix entre els treballadors del club, és una andanada de primer ordre que tindrà conseqüències quan arribi la normalitat. Reflecteix indignació de la plantilla amb els qui, afirma el jugador argentí, van llançar sospites i van alimentar crítiques des de dins del club contra unes estrelles que, assegura Messi, sempre van tenir clar que renunciarien a aquesta part del seu sou. I sobretot és un avís per a navegants, un xoc frontal amb alguns elements de la junta, si no amb el mateix Bartomeu, explícit i contundent, que, quan acabi aquest període excepcional, serà decisiu en l’esdevenir més immediat del Barça.