Editorial

El confinament s'endureix més

El Govern busca evitar el col·lapse dels hospitals reduint l'activitat al màxim, tot i que encara s'ha de definir què és essencial

2
Es llegeix en minuts
Madrid (Spain), 21/03/2020.- A handout screen grab made available by the Moncloa Palace institutional TV signal shows Spanish Prime Minister Pedro Sanchez during a presser after chairing a Coronavirus Technical Management meeting in Madrid, Spain, 21 March 2020. Spain faces the seventh day of national lockdown in an effort to slow down the spread of the pandemic COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. (España) EFE/EPA/MONCLOA PALACE PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES/NO ARCHIVES

Madrid (Spain), 21/03/2020.- A handout screen grab made available by the Moncloa Palace institutional TV signal shows Spanish Prime Minister Pedro Sanchez during a presser after chairing a Coronavirus Technical Management meeting in Madrid, Spain, 21 March 2020. Spain faces the seventh day of national lockdown in an effort to slow down the spread of the pandemic COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. (España) EFE/EPA/MONCLOA PALACE PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES/NO ARCHIVES / MONCLOA PALACE PRESS OFFICE / HA (EFE)

Per tercer dissabte consecutiu, Pedro Sánchez va comparèixer davant els mitjans, aquesta vegada per anunciar l’enduriment de les mesures del confinament pel coronavirus. El president del Govern va anunciar que des de dilluns i fins al 9 d’abril, tots dos inclosos, només es podrà treballar en les activitats essencials, amb l’objectiu que la mobilitat sigui similar a la que ara hi ha els caps de setmana. No va concretar què es consideren activitats essencials i únicament va al·ludir als sectors ja inclosos en l’estat d’alarma (alimentació i begudes, béns de primera necessitat, medicaments, productes sanitaris i material de protecció), que el decret que aquest diumenge aprovarà el Consell de Ministres haurà d’especificar. Sí que va precisar que els mitjans de comunicació estan inclosos en aquesta categoria, una consideració molt adequada en temps de confusió i notícies falses en què la tasca dels mitjans és essencial perquè la població sigui informada amb rigor. 

Amb l’enduriment del confinament durant gairebé 15 dies, el Govern accepta les peticions que li havien traslladat la Generalitat i altres comunitats autònomes, sense que això signifiqui la resolució en un o un altre sentit d’una batalla política que s’ha lliurat durant dies sense la prudència ni la lleialtat requerides en uns moments tan dramàtics. La raó d’un enduriment inevitable cal buscar-la en la necessitat que les unitats de cures intensives (ucis) no es col·lapsin, com ja havia advertit al matí el responsable del comitè mèdic, Fernando Simón, i s’anunciava el dia en què Espanya va arribar a  la xifra de morts diàries més gran (832 morts d’un total de 5.704) i el nombre d’infectats havia arribat als 72.248, tot i que l’ascens es començava a frenar. L’objectiu amb aquests 11 dies d’aturada és invertir el sentit de la corba impedint el major nombre de contagis possible i evitar el col·lapse del sitema sanitari.

És indubtable que l’aturada tindrà unes repercussions econòmiques considerables. Des d’aquest punt de vista, el Govern busca evitar acomiadaments de treballadors, en la línia del que ha fet fins ara amb els expedients de regulació temporal d’ocupació (ertos) per força major, la prohibició de l’acomiadament objectiu pel coronavirus i l’obligació de renovar els contractes temporals vigents. Ara, es decreta una espècie de vacances forçoses aprofitant la Setmana Santa, una mesura que a la pràctica pot frenar els empresaris a l’hora de posar en marxa nous ertos i alleujar el tap administratiu produït per l’allau d’expedients.

Sánchez va dedicar una part de la compareixença a instar la UE a arribar a un acord per protegir tots els ciutadans d’una pandèmia que afecta tots els països. Tot i que es va mostrar respectuós amb tots els socis i no va voler polemitzar amb Alemanya i Holanda, va reclamar amb fermesa la mutualització del deute i la solidaritat europea i va advertir que Europa es juga el seu projecte en el moment més crític que viu el continent des de la segona guerra mundial.