Els graus de reclusió

La idea força de Torra

EL marc de la reclusió no hauria de ser un objecte de disputa, sinó evolucionar segons criteris mèdics, socials i econòmics. Però Torra ha fet del confinament total el seu fortí, defensat per una guàrdia pretoriana digital que manipula i assetja

1
Es llegeix en minuts
52943394 60

52943394 60

El coronavirus va agafar el Govern català amb els deures sense fer. Igual que a l’espanyol. Sense material ni previsió i amb una sanitat delmada per les retallades. El dijous 12 de març, l’Executiu de Pedro Sánchez va iniciar una deliberació que s’allargaria fins divendres. Es va decidir declarar l’estat d’alarma i es va comunicar oficialment dissabte. Dos dies abans, dijous a la nit, la Generalitat va confinar Igualada. L’endemà, a l’espera de l’anunci de Sánchez, Torra va demanar el tancament de Catalunya. I d’allà va saltar la petició d’un confinament total.

La proposta de Torra és una idea força, una palanca capaç d’impactar en el món real. És evident, a més confinament, menor contagi. Però l’anhel d’un enclaustrament absolut, amb les despeses pagades i els subministraments distribuïts per drons no existeix. El més semblant és la Xina. Difícil en una democràcia europea i, més encara, no ens enganyem, en el capitalisme liberal. L’impacte del Covid-19 en el mercat laboral ja és terrible. Les mesures d’Espanya estan en línia amb les d’Itàlia i França. Des del principi, Sánchez va anunciar que el decret podria fer-se més sever. Ara, Torra podrà vendre com un triomf personal qualsevol modificació.

Notícies relacionades

EL marc de la reclusió no hauria de ser un objecte de disputa, sinó evolucionar segons criteris mèdics, socials i econòmics. Però Torra ha fet del confinament total el seu particular fortí, defensat per una guàrdia pretoriana digital que manipula, denigra, amenaça i assetja. Ja hi ha sentència contra el Govern central: culpable d’assassinat. Aquesta idea terrible no portarà la independència, però consolidarà un odi d’incalculables conseqüències.

El procés no ha aconseguit la majoria social, però el seu laboratori de comunicació sí que ha introduït amb èxit totes les seves idees força, fins i tot en algun sector de la resta d’Espanya. Fins ara, els adversaris eren traïdors, opressors. Avui, ja són assassins. I tindrem un país en duel amb veus que clamen venjança.