Editorial

El coronavirus altera el calendari electoral

És raonable suspendre les eleccions a Euskadi i Galícia, una decisió que hauria d'haver pres Macron a França

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp52812988 french president emmanuel macron is seen addresses the natio200316203615

zentauroepp52812988 french president emmanuel macron is seen addresses the natio200316203615 / ERIC GAILLARD

Les eleccions autonòmiques a Euskadi i Galícia han quedat suspeses per la pandèmia del coronavirus, un fet sense precedents en la democràcia espanyola, però que és perfectament comprensible pels problemes de mobilitat i d’organització d’una campanya electoral normal, la previsible alta abstenció i els possibles biaixos del vot, perquè les persones de més edat tindrien més dificultats per acudir a les urnes a dipositar el seu vot.

Aquestes mateixes raons abonaven la suspensió de la primera volta de les eleccions municipals a França, que, no obstant, es van celebrar diumenge contra tota lògica. Amb tot el país pendent del coronavirus i el Govern demanant a la població que es reclogués a casa seva, era absurd que alhora se’ls convidés a votar al mantenir la convocatòria. I el desastre ha sigut monumental, perquè només un 45% dels francesos van anar a votar, menys de la meitat per primera vegada en la història de la Cinquena República i 20 punts menys que el 2014, malgrat les mesures d’higiene que es van adoptar als col·legis electorals. Aquest fracàs se l’ha d’adjudicar el president de la República, Emmanuel Macron. L’altre fracàs del president és el que correspon al seu partit, La República en Marxa, amb uns candidats que van quedar majoritàriament tercers a les grans ciutats i per sota del 10% en d’altres.

Dels altres resultats destaca la pujada dels ecologistes i la resistència dels partits tradicionals, Els Republicans (la dreta) i el Partit Socialista, als seus feus. La dreta conserva Niça i Cannes, tot i que pot perdre Marsella i Bordeus. Els socialistes obtenen una victòria més àmplia del que s’esperava a París i encapçalen l’escrutini a Lilla, Nantes i Rennes, mentre que l’extrema dreta està a un pas d’aconseguir Perpinyà. Al final, no obstant, s’ha imposat la lògica que no es va voler aplicar en la primera volta i la segona ha quedat suspesa. Però la celebració en solitari de la segona volta planteja problemes jurídics perquè alguns experts afirmen que s’ha d’anul·lar també la primera. Un fiasco total que es podria haver evitat si Macron hagués suspès la votació.