anàlisi

Cop de puny al racisme

Iñaki Williams avisa que té el consens del vestuari perquè l'Athletic deixi el camp

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp42987183 graf7165  madrid  18 04 2018   el delantero del athletic de 190405111113

zentauroepp42987183 graf7165 madrid 18 04 2018 el delantero del athletic de 190405111113 / JuanJo Martin

«Si ens passés marxaríem del camp i ens seria igual que ens donessin el partit per perdut. Seria un cop de puny contra el racisme». La frase és d’Iñaki Williams,  i la va dir a Jorge Valdano a ‘Universo Valdano’ de Movistar+ aquesta setmana. El que revela Iñaki és que si tornés a sentir crits com els que va denunciar el gener passat a l’estadi de Cornellà, aquesta vegada el guió no passaria per denunciar-los davant dels micròfons, sinó que té el consens del vestuari perquè l’Athletic abandoni el camp.

L’advertència d’Iñaki arriba només uns dies després de viure un nou episodi vergonyós i menyspreable a Portugal, on Moussa Marega, jugador del Porto, va abandonar el camp del Vitòria de Guimaraes després d’escoltar insults racistes mentre els aficionats celebraven que el jugador marxés llançant cadires al camp. Una imatge que va fer la volta al món i que no va deixar en bon lloc ni els companys del jugador, que van intentar dissuadir-lo perquè no abandonés el camp, ni l’àrbitre del partit, que li va ensenyar la groga. 

Doncs bé, lluny d’intentar netejar aquesta condescendent imatge cap als racistes de la grada, aquests insults li han sortit ben barats al club, que només haurà de pagar 714 euros de multa pels insults entre els 18.000 euros de sanció sumant la totalitat dels incidents. Portugal i la seva lliga deixen passar una oportunitat única per fer un cop de puny al racisme, com promet fer Iñaki Williams.

Una veritable llàstima. En realitat tota aquella nit ho va ser. El més contundent que va succeir contra el disbarat que escopia la grada va ser la ferma actuació del jugador malià. I la frase que es va llegir en els llavis de l’entrenador, Sergio Conceiçao, al públic, «això és una vergonya». El més surrealista va ser que els seus companys intentessin reconduir la seva fermesa per convèncer-lo perquè no marxés.

Les condemnes

¿De què serveixen les condemnes en xarxes socials a posteriori? ¿O els posturejos inútils i les bones paraules quan has deixat sol el company en una situació tan humiliant i injusta? ¿Som conscients que no hem de mirar a un altre costat davant del repunt del racisme en el futbol?

Notícies relacionades

Fa uns dies el programa ‘El Día Después’ va oferir un reportatge en un partit de la regional andalusa que disputava l’Alma de África, un equip d’immigrants amb objectiu integrador. Un dels seus jugadors, africà, va escoltar el dia de la gravació durant el partit el mateix que Williams a Cornellà. Va dir que era habitual, igual que els insults. Per això fa uns mesos l’equip va canviar els seus noms a la samarreta pels insults que reben. Van jugar Goril·la, Morenito, Negre, Sense papers, Sudaca...

No se m’acut una multa més efectiva que aquesta. Els insults a l’esquena dels qui els reben per humiliar els qui miren a un altre costat. Aquest sí que seria un bon cop de puny al racisme.