EDITORIAL

La guerra de Síria esquitxa Europa

La situació desencadenada per Erdogan hauria d'alliçonar la UE per la seva tebiesa amb el règim d'Al-Assad i portar-la a assumir les seves responsabilitats

1
Es llegeix en minuts
greciaok

greciaok

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha convertit en una arma política de primer ordre els refugiats que acull al seu país. A fi de pressionar els socis de l’OTAN i de la Unió Europea perquè li donin suport en la crisi que l’enfronta al règim sirià i potser a Rússia, utilitza l’obertura de fronteres perquè els desplaçats enfilin així el camí d’Europa i, de passada, acusa els Vint-i-set de no complir el compromís de pagar-li el total dels 6.000 milions d’euros promesos per barrar el pas a un mínim de 3,7 milions d’éssers humans que fugen de la guerra, la gana i la persecució ideològica. Un panorama a què no és aliena la imperícia dels socis europeus per gestionar a partir de la crisi del 2015 la tragèdia humana del flux de refugiats que buscaven un futur que no tenien ni tenen.

La situació desencadenada per Erdogan hauria d’alliçonar la Unió Europea per la seva tebiesa amb el règim de Bashar al-Assad i, de passada, portar-la a assumir responsabilitats que la incumbeixen directament en comptes de posar en mans de tercers solucions tan volàtils i incontrolables com l’acord amb Turquia. Les veus que es van alçar el 2016 per posar en dubte la condició de Turquia com a país segur per a la sort dels refugiats estaven carregades de raó; els successos d’aquests dies han ratificat que a les portes d’Europa es cova un problema de grans dimensions, la gestió del qual es va ajornar de la pitjor manera possible. Si llavors es va posar en dubte la solvència del Govern turc per cuidar els refugiats, resulta que ara el règim turc forma part del problema.

Si tot això és extremadament greu, ho és encara més la vulnerabilitat augmentada dels qui, induïts per Ankara, pretenen travessar la frontera grega i allà només troben gasos lacrimògens i una barrera policial infranquejable. Es pot dir que Europa es va voler desentendre fa cinc anys d’una dramàtica crisi migratòria i avui es troba a un pas d’haver d’encarar un conflicte molt més gran: veure’s afectada per la sort d’una guerra, la de Síria, la repercussió de la qual va degenerar fa molt temps en crisi regional.