Revisió

Maquinària pressupostària en marxa

Es podrà criticar la pujada d'impostos i qüestionar per optimistes les previsions d'ingressos. Però no dir que les noves mesures van a contracorrent

2
Es llegeix en minuts
rosas52430439 calvino reunion g20 riad riyadh arabia200223132453

rosas52430439 calvino reunion g20 riad riyadh arabia200223132453 / YAHYA ARHAB

Aquesta setmana el tràmit dels Pressupostos de l’Estat s’enfronta a la seva primera votació al Congrés dels Diputats. Dijous es preveu debatre i votar en el ple el sostre de despesa pressupostària (amb una pujada del 3,8%) i el repartiment d’un objectiu de dèficit de l’1,8% del PIB entre els diferents nivells de l’administració pública.

Dijous es posarà a prova la majoria parlamentària que va atorgar la Presidència del Govern a Pedro Sánchez. I abans, dimarts, el ple del Congrés també votarà la presa en consideració de la proposició de llei socialista per desposseir el Senat de la capacitat de veto sobre la votació del sostre de despesa que li confereix l’actual redacció de la llei d’estabilitat.

Així, la maquinària pressupostària es posa en marxa en un camí parlamentari sembrat d’incerteses per la trama independentista de Catalunya.

De moment, el debat d’aquesta setmana està en els números. Entre el sostre de despesa proposat pel Govern i l’objectiu de dèficit fixat hi ha unes pujades d’impostos que conciten les diferents posicions polítiques d’uns i d’altres.

Es podrà estar en contra d’apujar impostos, com prediquen el PP, Ciutadans o Vox. Fins i tot es podrà criticar l’optimisme de les previsions d’ingressos per la ‘taxa Google’ i l’impost sobre transaccions financeres. O atacar els plans per impulsar una tributació mínima del 15% per als grans grups empresarials.

El que difícilment es podrà argumentar és que aquest tipus d’iniciatives van a contracorrent dels debats globals.

Aquest cap de setmana, el secretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin, ha constatat en la reunió ministerial del G-20 a Riad (Aràbia Saudita) els progressos a favor d’una imposició mínima de les multinacionals.

Espanya és dels pocs països que han complert amb el mandat de l’OCDE de publicar la tributació mundial de les seves multinacionals, sense citar noms. El 2016 les 134 multinacionals espanyoles que facturen més de 750 milions al món van suportar una tributació mitjana mundial del 12,6% i per a 27 d’aquestes la càrrega va ser del 0,3%.

Notícies relacionades

Més lent va el debat sobre el disseny d’una taxa comuna sobre les activitats digitals. A Riad, els EUA han continuat posant pals a les rodes del debat. L’OCDE pretén definir quina part de l’impost de Societats hauria de tributar en territoris on les grans tecnològiques exerceixen la seva activitat però no tenen seu social. Els EUA volen que cada multinacional tecnològica pugui decidir si s’acull o no al nou esquema, a canvi d’algun tipus d’avantatge administratiu. És el que Mnuchin anomena de forma eufemística «port segur» i el que Europa interpreta com una forma de via d’escapament. 

El director de Facebook, Mark Zuckerberg, s’ha mostrat disposat a sotmetre’s a la nova imposició digital en què treballa l’OCDE. Però no hauria de fer confondre aquesta actitud amb una possible porta accés a un hipotètic «port segur» on es relaxi la regulació europea de protecció de dades i drets democràtics.