Estem fracturats

Ferides obertes

'Ferida oberta', el documental sobre les fractures personals del procés, mostra com els independentistes no aconsegueixen entendre que la resta també ha patit

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp50886659 barcelona 13 11 2019  pol tica   cdr convocan cortes en las 200207193425

zentauroepp50886659 barcelona 13 11 2019 pol tica cdr convocan cortes en las 200207193425 / FERRAN NADEU

Al documental ‘Ferida Oberta’ parlen 29 catalans. Sentiments, il·lusions, fractures socials i incomprensió mútua. Uns són partidaris del procés i altres, no.  El que crida més l’atenció és que els ‘indepes’ es queden estranyats que en l’altre «bàndol» la gent pugui patir. «Al seu marc mental la independència és un ideal perfecte i no pot ser una cosa que provoqui dolor», ens diu Jesús Ángel Prieto que, al costat de Rosa Botella, són els autors del reportatge. «Això explica que mentre que els contraris al procés se sinceren al documental i admeten amb tristesa que han perdut relacions personals molt importants, els processistes, també sincers, centren tota la seva empatia en els ‘presos polítics’. Inquieta veure com senten més proximitat cap a un grup de polítics que no coneixen que cap al cosí amb qui van discutir o l’amic amb qui ja no prendran una cervesa».

¿De veritat no sabeu que patim? Doncs quina putada. Recordo que el grandíssim Sergi Pàmies, a la pregunta de si Catalunya està fracturada, va contestar: «No està fracturada perquè els fracturats simulem que no ho estem». Cert i brutal. Conec els polítics presos i els vaig visitar a Estremera, tinc família i amics ‘indepes’ i en les meves tertúlies a Madrid advoco pel diàleg i la comprensió.  Però, ¿de veritat els independentistes no sabeu que moltíssima gent ho passa malament pel procés? Personalment crec que no és cert. Crec que en el millor dels casos us és igual. Però alguns de vosaltres considereu que les nostres angoixes són merescudes per la vilesa de no sentir com vosaltres. Considereu que el nostre malestar existencial quan la declaració unilateral era merescut per ser traïdors i, sobretot, per no sentir com vosaltres. Com que no sentim com vosaltres penseu que tots som ‘a por ellos’ i justifiquem les hòsties de l’1 d’octubre. Com que no sentim com vosaltres penseu que la resta som els del 155. Considereu que, ja que no sentim com vosaltres, som culpables que els presos siguin a la presó. Però, això sí, us estranya que patim.

Notícies relacionades

La llavor del fanàtic sempre brota a l’adoptar una actitud de superioritat moral que impedeix arribar a un acord. Recomano ‘Contra el fanatisme’, d’Amos Oz. El maltractador psicològic diu no entendre per què la seva parella, en un moment determinat, s’ensorra. Simula incomprensió interessada. És un exhibicionisme bast de la bondat. Sap el sofriment que causa perfectament i creu que la seva parella el mereix.

Hi ha una diferència essencial entre els indepes i la resta de ciutadans. Els no ‘indepes’ entenen i poden posar-se al lloc dels sobiranistes. Molts d’ells gairebé mai fan l’exercici a la inversa.