El virus ultra

No hi ha alienígenes en l'independentisme

L'independentisme no és supremacista. No és feixista. No és... no és... Però en el seu si sí que hi ha supremacistes. Lògic. És humà, no alienígena

1
Es llegeix en minuts

video / periodico

Havia de passar. Catalunya, a més de formar part d’Espanya (malgrat l’anhel independentista de la meitat dels seus ciutadans), és a Europa, al món. Aquí no hi ha voluntat que valgui. Està ancorada a un lloc i a un temps, exposada a l’onatge ideològic, als sotracs sociopolítics i psicològics que produeixen un efecte contagi entre partits/ciutadans. Els problemes i els reptes són nous, les respostes són velles.

Dins de l’independentisme s’ha colat el virus ultra. I no podia ser de cap altra manera. De la mateixa manera que s’ha filtrat en un gran nombre de països. El nacionalisme espanyol té Vox. I un PP i un Cs que, en comptes de marcar distàncies amb el partit d’Abascal, massa sovint baixa al fangar de la intransigència i la mesquinesa intel·lectual.

La intervenció de Ponsatí a l’Europarlament, tan ignorant com sectària, es quedaria en una desafortunada i vergonyosa anècdota si els seus l’haguessin enviat de manera immediata i contundent al racó de pensar. Es pot entendre que un moviment que se sent perseguit injustament (i els excessos policials i judicials alimenten aquest sentiment) sigui reticent a l’autocrítica. No és nou. Res és nou en les defenses ideològiques numantines . L’URSS rebentava els drets humans mentre els comunistes europeus continuaven defensant el règim des dels cafès parisencs.

Notícies relacionades

No, no és fàcil ser crític amb els teus en moments difícils. Hi ha persones dins de l’independentisme que estan delatant aquesta deriva ultra. I és important reconèixer-los no només la valentia, sinó la capacitat de discerniment en plena tempesta. Les veus que sempre s’han mostrat crítiques amb el procés (que no és exactament sinònim d’independentisme) difícilment són escoltades, ja que les seves acusacions són preses com una esmena a la totalitat. Només des de dins del sobiranisme es pot plantar cara.

L’independentisme no és supremacista. No és feixista. No és... no és... Però en el seu si sí que hi ha supremacistes. Lògic. És humà, no alienígena.