Celebració controvertida

Sant Valentí, el dia del solter

Que el meu marit em digui que m'estima és una cosa que ja sé i no necessito gens que m'ho recordi, perquè espero no oblidar-ho. Però, ¿descobrir que algú t'estima o et desitja en secret? Això és un puntàs.

1
Es llegeix en minuts
Una parella es besa a París en la celebració del dia dels enamorats.

Una parella es besa a París en la celebració del dia dels enamorats. / AFP / FRANCOIS GUILLOT

Setmana complicada aquesta en la qual estem. Podria ser divertida, però el mite de l’amor romàntic se la carregarà. Sembla que no sortim d’una festa consumista que ja hem entrat en una altra. El dia del pare, la mare, setmana santa, Black Friday, Nadal... I al febrer tenim ¡Sant Valentí!, aquesta festa que està tan retocada que ja no hi ha ni per on agafar-la. Una festa que ens ven un amor infantil, ensucrat i gens realista. Anem a l’origen. Explica la llegenda que sant Valentí era un sacerdot romà nascut el segle tercer. Pel que sembla, l’emperador Claudi II va decidir prohibir els matrimonis entre joves. El seu pla era tenir soldats solters perquè rendissin millor. Llavors, el nostre sacerdot va començar a casar parelles de forma clandestina. Quan l’emperador se’n va assabentar, va ordenar la seva mort i va ser executat el 14 de febrer de l’any 270.

Notícies relacionades

Recordo que, quan era joveneta, el dia de Sant Valentí era el dia en què se’t declaraven els nois. T’enviaven targetetes a casa, te les deixaven a la cadira de classe o te la donava algú. Tenia un sentit més relacionat amb la llegenda. Retocat pels americans, com tot, clar. Amb els anys, la festa s’ha convertit en el dia dels enamorats, i els solters ens quedem sense festa. Després és el dia de l’amor cursi i sense imaginació. Persones que necessiten que els posin un dia per recordar que s’estimen. Si ho pensen bé, és molt trist. Res és comparable a l’emoció de la soltera o solter al rebre unes cartes d’algú que li agrada el dia de Sant Valentí. Una declaració d’amor en tota regla. Això s’està perdent i és el que hauria de ser. Que el meu marit em digui que m’estima és una cosa que ja sé i no necessito gens que m’ho recordi perquè espero no oblidar-ho. Però ¿descobrir que algú t’estima o et desitja en secret? Això és un puntàs.

Si el sacerdot Valentí aixequés el cap, al·lucinaria amb el que s’ha fet a costa de la seva memòriaEls joves es declaren per Tinder i els casats necessiten el dia de la seva mort per recordar que s’estimen.