Dues mirades

Principis i coratge

Kirk Douglas estava molt orgullós d'haver imposat Trumbo, represaliat pel senador McCarthy, com a guionista d''Espàrtac'

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp6094322 icult200206121727

zentauroepp6094322 icult200206121727

Hi ha un documental molt interessant –‘Trumbo y la lista negra’- sobre les circumstàncies polítiques i socials que va patir el famós guionista (un dels ‘deu de Hollywood’) perseguit per les seves idees esquerranoses en les ràtzies del senador McCarthy. En aquest document hi apareix breument Kirk Douglas, que va ser un dels primers a imposar el nom de Trumbo, proscrit fins aleshores, com a guionista, sense pseudònims ni subterfugis. Diu que, en arribar als 90, que és l’edat que tenia quan es va rodar el documental, penses que hi ha coses de les quals no t’enorgulleixes gens i, en canvi, n’hi ha que et fan sentir molt orgullós d’haver-les fet. «Mirant enrere», afegeix, «en tinc una d’aquestes». Una. Haver fet que Trumbo figurés als crèdits d’‘Espàrtac’, a pesar de les pressions i els prejudicis totalitaris.

La vídua de Trumbo evocava Douglas com un «home de principis i coratge», el coratge que s’ha de tenir quan toca defensar els principis, les qüestions bàsiques i fundacionals de la democràcia i la llibertat. Ja ancià, aquell home de posat adust i sever, irascible i tenaç, amb el clotet a la barbeta, ens parla del dia decisiu en què va fer el que tocava fer.