LA CLAU

El tràngol de Sánchez i Torra

Torra intentarà convertir la seva reunió amb Sánchez en el primer acte preelectoral d'envergadura de JxCat (autodeterminació, amnistia...), mentre Sánchez aspira a passar el tràngol amb el mínim desgast

1
Es llegeix en minuts
olerin44230282 politica  trobada del president de la generalitat quim torra180901161641

olerin44230282 politica trobada del president de la generalitat quim torra180901161641

La partitura de la primera meitat del 2020 a Catalunya no admet més instrument que el tambor. La banda sonora és un redoblament electoral. Hi haurà eleccions abans de l’estiu o just després. ERC s’ha posat en tractes amb el Govern progressista de Sánchez. Torra ha aixecat acta de defunció de la coalició JxCat-ERC i, per tant, del mateix Executiu català. Les famílies postconvergents lliuren una lluita sorda i sobretot molt desigual pel lideratge de la seqüela del que va ser en altre temps el totpoderós partit nacionalista de centredreta. Aquesta pugna pot engendrar una nova marca electoral impulsada per algunes víctimes del cesarisme de Puigdemont, com Pascal Campuzano. Mentrestant, JxCat intenta sabotejar el diàleg ERC-PSOE o almenys treure’n profit anatematitzant els republicans amb l’estigma de la traïció a la causa secessionista. La CUP s’afanya a aguditzar les contradiccions del sistema a la recerca del col·lapse...

Els sistemes tenen una tendència natural al desordre, i l’entropia és la mesura de la incertesa existent. L’independentisme català ha entrat en una orgia entròpica.

Reunió a Barcelona

Notícies relacionades

Al mig d’aquesta saturnal, Sánchez es reunirà amb Torra aquest dijous a Barcelona. Malgrat l’elevat grau de confusió, el resultat de la cita no és imprevisible. L’encara president mirarà de convertir la trobada en el primer acte preelectoral d’envergadura del puigdemontisme: autodeterminació, amnistia i qualsevol altra demanda aliena al marc constitucional. Sánchez, per la seva banda, aspira a passar el tràngol amb el mínim desgast. El president no espera grans fruits de la cita amb un president a les portes de la inhabilitació definitiva, però la reunió és condició imprescindible per mantenir dret el pont establert amb Esquerra.

La passarel·la és molt insegura. La garantia d’estabilitat principal és la convicció de les dues vores (el PSOE i ERC, i també socis i amics: PodemPNB) que el col·lapse seria  molt lesiu per a tots ells. No en va les càrregues de la dreta espanyolista i de la dreta independentista convergeixen sobre el pont del diàleg. L’entropia engendra il·lustratives companyies.