Editorial

Barcelona, el primer pacte pressupostari

El fet que BComú, el PSC, ERC i JxCat hagin sumat esforços dibuixa un pont entre dos blocs que semblaven estancs

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp52061977 colau feliz200131130338

zentauroepp52061977 colau feliz200131130338 / ELISENDA PONS

Barcelona ja té nous pressupostos. Una gran notícia que és la suma de diversos aspectes positius. Sens dubte, el primer motiu de celebració és haver aconseguit aprovar uns comptes després de cinc anys de pròrrogues o d’ampliacions mitjançant qüestions de confiança. La impossibilitat d’aconseguir-ho durant aquest període va ser un reflex de la debilitat aritmètica de l’anterior govern municipal, dels temps convulsos viscuts i de les dificultats per entaular aliances. L’aprovació actual obre les portes a un període de desbloqueig.

Els comptes aprovats al ple municipal d’aquest divendres són expansius. Superen per primera vegada la xifra de 3.000 milions d’euros, i mantenen contingut l’endeutament, i són especialment compromesos en la lluita contra la desigualtat. Polítiques de vivenda, emergència climàtica i despesa social són els seus tres eixos principals, en resposta a les necessitats prioritàries dels veïns.

L’aprovació dels pressupostos és important pel seu contingut, però també pel que políticament signifiquen. El govern de BComú i el PSC ha sabut sumar a les negociacions una ERC pragmàtica i decidida a ser útil a la ciutat. L’actitud proactiva d’Ernest Maragall no només ha aportat propostes importants i conduït el pacte a bon terme, sinó que ha atret JxCat. El resultat és eloqüent. Uns comptes aprovats pel 80% del ple. Els 33 regidors dels quatre grups votant-hi a favor. En contra, els 8 vots de Barcelona pel Canvi, Ciutadans i el PP. El fet que no hagin sigut necessaris els vots de Manuel Valls desautoritza tantes veus que van difondre la imatge d’una alcaldessa captiva del seu recolzament.

El fet que BComú, el PSC, ERC i JxCat hagin sumat esforços a favor d’un objectiu conjunt dibuixa un pont entre dos blocs que, fins fa ben poc, semblaven hermètics, impenetrables. El partit de la governabilitat, de l’entesa i de la política útil als ciutadans es juga en diferents camps. Els pròxims pressupostos en joc són els de la Generalitat. A continuació, els de l’Estat. Després d’anys de bloqueig, a Barcelona s’ha marcat una primera, serena i rellevant victòria.