Un personatge televisiu

1
Es llegeix en minuts
dwjtnh3waaaz 9s

dwjtnh3waaaz 9s

Fa uns quants dies, vaig enviar a la professora Paola Lo Cascio la foto d’un cartell, vist en la manifestació de les ‘sardines’ a Bolonya, que acusava molt gràficament de masoquisme els emilians disposats a votar la Lliga. Em va respondre que algun dia m’explicaria qui era Tafazzi.

No vaig poder esperar. Tafazzi és un personatge que es va fer famós en el programa d’humor esportiu de la TV italiana ‘Mai dire Gol’. Interpretat per Giacomo Poretti, Tafazzi és un individu eixut, amb bigoti, vestit amb una ajustada malla negra de lluita lliure. Irrompia en el moment més imprevist colpejant-se amb una ampolla d’aigua mineral, amb expressió ufana i insistència compulsiva, obsessiva, la zona testicular. Protegida, això, sí, amb un sòlid suspensori.  

Segons els seus creadors, Tafazzi representa el «zero còmic absolut». Per a un espectador espanyol és un bon exemple de cert humor televisiu italià que eleva la nostra Tele 5 al nivell de la BBC. Però també ha acabat per ser considerat una al·legoria (la ‘síndrome Tafazzi’) de la persistent tendència autodestructiva de l’esquerra italiana.

És temptador veure en Tafazzi una metàfora del procés català. Però seria imprecís.

Notícies relacionades

Un Tafazzi del procés, efectivament, hauria de patir una implacable pulsió autolesiva (com Torra desobeint i inculpant-se davant el tribunal). Però seria injust afirmar que tot el dolor del procés és autoinfligit. A un Tafazzi a la catalana se li presentaria en directe el Consell de l’Audiovisual per colpejar-lo amb acarnissament (com el Suprem i el Senat llançant-se a inhabilitar Torra de manera precipitada). I, sobretot, el Tafazzi del procés no es limitaria a castigar la seva pròpia zona inguinal: alhora perseguiria i sacsejaria amb acarnissament, fins a deixar doblegats de dolor, els seus col·legues de programa, el personal de realització i el públic present a l’estudi (allà tindríem Torra mostrant el seu desinterès per gestionar l’administració autonòmica catalana, incinerant els pressupostos o intentant obligar Roger Torrent a immolar-se).

Sí, sembla que Torra té vocació de Tafazzi. Però a la catalana. I que Torrent, no.