EL TEXT I LA TEXTA

Els goigs i les ombres

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp51904801 opinion ilustracion mas periodico leonard beard  juan carlos200124131606

zentauroepp51904801 opinion ilustracion mas periodico leonard beard juan carlos200124131606

Tinc uns veïns molt estranys. Són un matrimoni de mitjana edat. El Francisco i la Teresa. Mai els havia saludat, però l’altre dia van començar a explicar-me la seva vida. I el cert és que és extraordinària.

Es van conèixer gràcies a Tolstoi. El Francisco treballava en una biblioteca. Un dia, avorrit per la falta d’assistència, va començar a llegir un exemplar de ‘Guerra i pau’. Resulta que l’home era, i continua sent, bastant sensible a la violència, així que va decidir només llegir les parts de ‘pau’.

Per descomptat, va entendre la novel·la a la meitat, però la sort va voler que conegués la Teresa. Va ser a la festa d’aniversari d’un amic. Aquella dona el va entusiasmar des del principi. Estava llegint també la novel·la de Tolstoi, però ella, filla de militar, estimava tot el que fos bèl·lic i menyspreava la calma. La Teresa llegia només les parts de ‘guerra’.

Òbviament, va sorgir a l’instant la complicitat i van decidir que un explicaria a l’altre els fragments que no llegia. Van quedar en un parc, i ella li explicava les parts de ‘guerra’, fent-ho amb molta cura perquè no s’espantés, i ell narrava a la Teresa la història de ‘pau’.

En poc temps, tots dos es van fer una idea de la novel·la, es van enamorar i van decidir casar-se.

L’inici va ser, com veuen, espectacular, però la cosa no va quedar aquí. Van prendre la decisió d’explicar-se l’un a l’altre parts de llibres. Aquesta era la vida que havien planificat.

Van començar amb ‘Romeu i Julieta’. Ell va llegir els diàlegs de Romeu, ella els de Julieta, i després un a l’altre li explicava la seva part. Ràpidament, van elaborar una llista de llibres per llegir a mitges: ‘El roig i el negre’, de Stendhal. El Francisco el ‘roig’, la Teresa el ‘negre’, i després a explicar-l’hi.

‘Orgull i prejudici’. Va ser un moment magnífic quan ella li va dir: «Em quedo amb l’‘orgull’, tu llegeix-te el ‘prejudici’». I així, dia a dia, el seu matrimoni s’anava enfortint.

Els meus veïns 
formen una
parella especial.
Al menys,
pel que fa
a la
lectura.
Compren
llibres amb títols
compostos i
els llegeixen a mitges

La llista de llibres era interminable. Per recordar els seus inicis, van seguir amb els russos i va arribar el torn a ‘Crim i càstig’. Ell es va encarregar del ‘càstig’ i ella del ‘crim’. ‘Pantaleón y las visitadoras’, ‘El príncep i el captaire’, ‘La ciudad y los perros’, ‘Ada o l’ardor’. La Teresa va triar l’‘ardor’.

Només compraven llibres amb títols compostos per poder dividir-se la feina. ‘Fortunata y Jacinta’. La Teresa va escollir ‘Fortunata’ i el Francisco es va quedar amb ‘Jacinta’. ‘Gargantua i Pantagruel’. Aquest va provocar una discussió magnífica, perquè no es posaven d’acord sobre quines parts llegir cada un.

‘La bella i la bèstia’. La Teresa, en un exercici d’amor, li va deixar al seu marit la ‘bella’ i ella es va quedar disfrutant de la ‘bèstia’.

‘El mundo y sus demonios’. ‘El mestre i Margarida’. La Teresa va ser el ‘mestre’.

Quan va tocar el torn a ‘L’ésser i el no-res’ van tornar a discutir. Cap volia ser el ‘no-res’, però el Francisco, potser per tornar-li el favor d’haver sigut abans la ‘bella’, va prendre la decisió de ser ell el ‘no-res’.

‘Veinte poemas de amor y una canción desesperada’. El Francisco va ser la ‘canción desesperada’. ‘Platero y yo’. La Teresa va ser ‘jo’. El Francisco, ‘Platero’.

Notícies relacionades

‘L’estrany cas del Dr. Jekyll i Mr. Hyde’. Aquest el van llegir alhora.

Em van comentar l’altre dia que, en aquests moments, estan amb ‘Los gozos y las sombras’. Tot i que al Francisco li han tocat les ‘ombres’, em va resultar evident que, avui i sempre, als dos els han tocat els ‘goigs’.