EL TEXT I LA TEXTA

Demagògia extraterrestre

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp51558602 dibujo de leonard beard para ortega200102191709

zentauroepp51558602 dibujo de leonard beard para ortega200102191709

Didier Queloz és un astrofísic suís que va guanyar l’any passat el premi Nobel de física per les seves aportacions en la recerca de planetes fora del sistema solar. Ha dit una cosa esperançadora per a tots els que ens encantaria trobar vida intel·ligent pul·lulant allà fora. Segons Queloz, potser d’aquí a 50 anys podríem tenir prou tecnologia com per confirmar que l’univers està ple d’altres intel·ligències diferents a la nostra.

Com a bon científic que és, no considera res segur del tot. El Nobel parla de fets i quan maneja hipòtesis, ho fa amb cautela. Però no em diguin que no és il·lusionant el que ha declarat.

Jo, d’aquí a 50 anys, probablement estaré mort, com molts de vostès. Però, afortunadament, no com tots. Si vostè és molt jove, potser podrà assistir a aquell moment indescriptible en què sapiguem que no estem sols en un univers buit de vida.

M’imagino tot el que pot passar, i la veritat és que pot ser tremendament divertit. Imaginin que venen a la Terra de bon rotllo i volen quedar-se. ¿Els donaríem la nacionalitat si arriben a Espanya? Si alguns es queden i es fan ciutadans del nostre país, ¿podrien votar? En bona lògica, ho haurien de fer, perquè les decisions que prengui el govern elegit els afectarien també a ells.

Uns éssers la tecnologia dels quals és
més evolucionada
que la nostra
han de tenir
cervells a prova
de populisme

¿A qui votarien? ¿Se’ls imagina vostè de dretes o d’esquerres? Sigui com sigui, hi ha una cosa que resulta evident: no es deixarien enganyar per la demagògia. Uns éssers que han travessat anys llum i amb una tecnologia infinitament més evolucionada que la nostra han de tenir uns cervells a prova de demagògia. Els populismes no serien la seva preferència a l’hora de votar.

Per tant, podem deduir fàcilment que aquests partits (si és que n’hi continua havent d’aquí a mig segle) no veurien amb bons ulls la presència d’éssers al nostre país. Lluitarien per no donar-los la nacionalitat perquè, d’aquesta forma, no poguessin exercir el seu dret al vot.

En canvi, els partits més racionals hi batallarien. En els seus programes electorals la ciència seria més present que qualsevol altra cosa. 

Passat un temps, la política canviaria. Es convertiria en més lògica, menys sentimental, i la demagògia acabaria desapareixent per sempre.

La lògica extraterrestre seria, gairebé amb tota seguretat, igual a la lògica humana, perquè totes dues estarien basades en el mètode científic. Ells i nosaltres tindríem sentiments diferents, impulsos radicalment diferents, però el nostre mètode per assolir la veritat molt probablement seria el mateix.

Transcorreria més temps i els polítics estúpids que ara es barallen entre si per exercir el poder, anirien desapareixent per selecció natural. Al seu lloc, tindríem per fi una classe dirigent racional.

Bé, aquesta és només una possibilitat, però com aquest és el meu primer article de l’any, vull obligar-me a pensar així.

Notícies relacionades

El més meravellós de trobar vida intel·ligent a l’univers és que, per necessitat d’adaptació, arribarien els polítics intel·ligents. Penso així perquè em nego a creure en la demagògia extraterrestre.

Si vostè és jove, obligui’s també a pensar així. Tot i que només sigui durant el dia d’avui, per tenir almenys un pensament positiu que l’ajudi a continuar amb el seu dia.