La clau

Ficcions per als nostres temps

Faran falta també novel·les per explicar-nos els nostres temps a la Catalunya recent, totes les vides viscudes i malviscudes sota el segell del procés, la crisi i la globalització.

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp51438159 u s  president donald trump reacts during a campaign rally i191219210655

zentauroepp51438159 u s president donald trump reacts during a campaign rally i191219210655 / LEAH MILLIS

Quan el Benjamin, un escriptor novell, es planteja l’ofici d’escriure i es pregunta si els escriptors haurien «de convertir-se en ‘emigrants interiors’ replegant-se sobre si mateixos com una manera de fugir de la realitat, però no simplement escapar-s’hi, sinó per respondre d’aquesta, creant una realitat alternativa, una cosa sòlida», posa de nou sobre la taula la rellevància de la ficció en les nostres vides. El Benjamin és el protagonista d’El corazón de Inglaterra, de Jonathan Coe, una esplèndida novel·la que utilitza un entramat familiar i el seu cercle d’amics per explicar-nos el moment històric que suposa el desafiament del ‘brexit’. La narrativa dibuixa des d’angles diferents el sentiment de desafecció europea de la majoria dels anglesos, per raons variades, que ha arrelat lluny del focus d’atenció mediàtica i del mainstream. Un raig de llum allà on la realitat coneguda ens manté entre les tenebres.

Notícies relacionades

El dia que va prosperar la primera votació del ‘brexit’, el juny de 2016, el sentir general a Europa i entre els qui rebutjaven la iniciativa al Regne Unit no va ser tant de disgust com d’incredulitat. Han passat tres anys i mig i molts més esdeveniments inconcebibles, en especial el triomf de Donald Trump als EUA, un altre resultat electoral de shock que obria un 2017 ple d’incerteses. I de nou la literatura, una autobiografia amb els atributs de les millors novel·les, va sortir al rescat del lector per explicar per què és qui és el president del país més poderós sense ni tan sols esmentar-loHillbilly, una elegía rural retrata la vida de J.D. Vance, un nord-americà de família humil de la falda dels Apalatxes, marginat del sistema i ressentit amb un model polític del qual no pot beneficiar-se i que prospera contra pronòstic. L’obra es va publicar als EUA el mateix mes que el ‘brexit’ guanyava la seva primera votació, i ha regnat en la llista de llibres més venuts del New York Times durant dos anys, passant de boca orella la seva recomanació: el llibre dona les claus de per què la societat nord-americana va donar l’esquena al partit demòcrata abans que li posessin les urnes.

El fenomen Boris Johnson i Donald Trump, personatges que a estones semblen irreals, no va ser mai tan humà, tan pròxim, com a través de la lectura d’aquest parell d’obres, dues perles en un mar de moltes altres peces de ficció. Faran falta també novel·les per explicar-nos els nostres temps a la Catalunya recent, totes les vides viscudes i malviscudes sota el segell del procés, la crisi i la globalització. Perquè la ficció demostra una vegada i una altra que és el recurs més valuós per explicar-nos la realitat i el que vindrà.