Editorial

Waterloo fa un avís a ERC

El puigdemontisme segueix lluny de la realitat, instal·lat en el legitimisme i la unilateralitat

1
Es llegeix en minuts
GRAF5815. BRUSELAS, 09/12/2019.- El presidente de la Generalitat, Quim Torra (2i), la portavoz de JxCat en el Congreso, Lausa Borrás (i), el presidente del grupo parlamentario Andrés Batet (d) y el expresident Carles Puigdemont (2d) durante una rueda de prensa sobre las conclusiones de la reunión de JxCat en Bruselas este lunes. EFE/ Leo Rodríguez

GRAF5815. BRUSELAS, 09/12/2019.- El presidente de la Generalitat, Quim Torra (2i), la portavoz de JxCat en el Congreso, Lausa Borrás (i), el presidente del grupo parlamentario Andrés Batet (d) y el expresident Carles Puigdemont (2d) durante una rueda de prensa sobre las conclusiones de la reunión de JxCat en Bruselas este lunes. EFE/ Leo Rodríguez / Leo Rodríguez (EFE)

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el seu successor, Quim Torra, aquest dilluns es van reunir amb els diputats i senadors de Junts per Catalunya (JxCat), que van viatjar a Bèlgica per tractar l’estratègia del puigdemontismede cara a dos fets polítics rellevants: la investidura de Pedro Sánchez i la probable aparició d’un nou partit en l’espai postconvergent. En vista a la possible abstenció d’ERC en la investidura, un acord que sembla que es retarda fins al gener, JxCat adverteix queno hi pot haver cap solució al conflicte català sense la participació del grup independentista majoritari al Parlamenti reclama la seva participació en qualsevol pacte. No obstant, aquesta demanda té més d’advertència a ERC i d’intent d’obstrucció de les negociacions en curs que d’una altra cosa perquè el puigdemontisme continualluny de la realitat, instal·lat en el legitimisme i en la unilateralitat.

La prova és la insistència en la reclamació d’un mediador internacional entre els governs de Catalunya i d’Espanya ola pretensió que Puigdemont sigui de nou el candidat a la presidència de la Generalitaten cas que se celebrin noves eleccions, que, d’altra banda, els portaveus del grup parlamentari continuen negant que acabin convocant. És un gest cap a la galeria més perquè, tot i que Puigdemont obtingués el pròxim dia 19 la immunitat com a eurodiputat per sentència judicial, hauria d’abandonar el Parlament Europeu per aspirar a la presidència a la Generalitat, de manera que tornaria a perdre-la.

El conclave belga també té un component intern davantdel consell nacional del PDECat,que acceptarà segurament la integració a JxCat però conservant-ne la identitat, i davant de la probable creació d’un partit nou que rebutjarà la unilateralitat per recuperar el catalanisme moderat i integrador després de la deriva que ha fracturat la societat catalana. És un nou intent d’ocupar un espai orfe des de l’esclat del sistema de partits provocat pel procés i que necessita la política catalana.