EL TAULER CATALÀ

Les armes de Puigdemont per dinamitar la investidura

ERC fa front a un desembre horribilis ple de dates que poden revifar l'independentisme més irredempt.

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp50578656 catalan pro independence protesters march  some of them hold191206184101

zentauroepp50578656 catalan pro independence protesters march some of them hold191206184101 / Emilio Morenatti

Madrid bull, és cert. Sovintegen conspiracions polítiques perquèEspanyano caigui en mans de comunistes chavistes i d’aquells que volen esbocinar-la, per dir-ho amb paraules delPP i de Vox. Aromes dels anys 30 que agiten els mitjans de la capital però que poden tenir un efecte contrari al desitjat, ja que empenyenEsquerra Republicana al realisme des que Oriol Junqueras va abandonar la teoria del ‘com pitjor millor’. No obstant, les maniobres que pretenen fer naufragar la investidura no venen només de l’engarrotada política espanyola.

També n’hi ha a Barcelona, onQuim Torra encén cada dia una bengala, i a Brussel·les, on Carles Puigdemont es resisteix a ser el convidat de pedra d’un pacte que posaria en dubte el seu relat.L’última prova de la seva contrarietat per la música pactista que sona aquests dies ha sigut la carta del president Torraa Meritxell Batet, recordant-li que no aniria als actes de la Constitució amb el pretext que no va ser votada per la majoria dels catalans que avui tenen dret de vot (obviant que ho va ser per la majoria dels qui podien votar el desembre del 1978). A Barcelona també hi ha el botó nuclear que Torra pot prémer en qualsevol moment, convocant eleccions autonòmiques quan més li convingui a Puigdemont i menys a Junqueras.

Els temors dels republicans no venen del to eixut que utilitzen Cayetana Álvarez de Toledo o Javier Ortega Smith. Les seves reserves tenen a veure ambun endimoniat calendari polític i jurídicque no els és favorable. Per això han expressat el seu mal humor quanPedro Sánchez va avançar que això estava fet, i a més, sense tocar una coma de la Constitució.

ERCfa front a un desembre horribilis ple de dates que poden revifar l’independentisme més irredempt. El 19 de desembre es coneixerà la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat de Junqueras, que pot, de retruc, deixar Puigdemont lliure de moviments. Dos dies més tard, Esquerra celebra el seu congrés, i la història ens recorda que els congressos dels republicans els carrega el diable.Per acabar-ho d’adobar, és possible que en les pròximes setmanes se sàpiga si Torra queda inhabilitat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Destapar el cava

Quant a la decisió del TJUE, la preocupació d’ERC és quines conseqüències pot tenir per a Puigdemont. Efectivament, si el tribunal segueix la recomanació de l’advocat general de la UE, segons el qual Junqueras és membre del Parlament Europeu des de la seva proclamació, aquest obtindria una gran victòria jurídica i moral, però Puigdemont i Toni Comin podrien destapar el cava, ja que al no haver sigut condemnats recuperarien la seva immunitat i no podrien ser processats sense que el Parlament Europeu ho autoritzés.

Segons la interpretació d’alguns juristes com Javier Pérez Royo, Puigdemont podria viatjar fins i tot a Espanyasense ser detingut, i fins i tot podria presentar-se a la presidència de la Generalitat. Es comprèn que els negociadors d’ERC no poden comprometre’s a res abans d’aquesta data. Per això la part no visible de les negociacions està, probablement, més avançada del que es va fer públic en un comunicat conjunt ple de bones intencions però sense concreció sobre el què i, sobretot, el quan.

Notícies relacionades

El congrés d’ERC se celebrarà amb una direcció reforçada per la seva victòria en la consulta en què va participar el 70% de la militància i més del 94% va votar a favor de la proposta oficial: no investirSánchezsi abans no hi ha negociació.Només una minoria, el col·lectiu Primer d’Octubre, va demanar tornar a votar abans de donar el definitiu, advertint que ho farien contra l’acord si aquest no inclou el respecte al dret d’autodeterminació, la llibertat dels presos i l’anul·lació de totes les causes pendents contra independentistes.

Tarannà assembleari

De moment sembla que la direcció d’ERC té la paella pel mànec ja que, en els congressos comarcals de les dues últimes setmanes, aquesta posició no ha obtingut prou recolzaments per trastocar els seus plans. Però els congressos d’Esquerra tenen un tarannà assembleari, amb una militància molt sensible a qualsevol esdeveniment imprevist. Dels que Puigdemont és expert a promoure. Per exemple, la convocatòria de Tsunami DemocràticTsunami Democràtic amb motiu del clàssic Barça-Madrid del dia 18. Si tot transcorre pacíficament, servirà per recordar que el carrer continua en alerta, però si hi ha aldarulls, i una actuació contundent de la policia, això també podria afegir dificultats a les negociacions.