1
Es llegeix en minuts
lastchristmas

lastchristmas

No hi ha res tan contagiós com una història ben explicada, i el Nadal és una de les històries més ben explicades. La visquis com a part de la teva religió o com a fenomen cultural, el Nadal és una història que repetim cada any, afegint-hi elements amb el pas del temps, incorporant-hi tradicions i fent-les pròpies. I no hi ha res tan efectiu per expandir el deliri consumista nadalenc com la sobredosi de sucre de les cançons i les pel·lícules nadalenques.

Totes les pel·lícules nadalenques estan escrites per programar un estat d’eufòria ensopida que ens abrigui en el fred hivern de la vida

Si ens parem a analitzar-les, totes les pel·lícules nadalenques segueixen el mateix patró narratiu, generant un estat de comatosa felicitat que ens convida a consumir-les sense qüestionar-les. El conte de fades fet rutina, o la rutina feta conte de fades.

La rutina és una eina que desenvolupa el nostre cervell per alliberar-se i optimitzar el seu rendiment, convertint-nos en autòmats que segueixen els patrons de comportaments apresos. És com un teló de fons que ens permet distreure’ns i donar al nostre cervell una feina més interessant mentre fem tasques senzilles.

Notícies relacionades

A diferència de les rutines físiques, una ‘rutina narrativa’ tindria l’efecte contrari, raptant la nostra atenció i lligant-nos a un buit de significat. El resultat seria un estat de letargia emocional en el qual normalitzem missatges fins al punt de sentir-los propis. Un bon exemple d’aquest estat de naufragi narratiu seria la propaganda política: repetint els mateixos missatges dins d’un context cultural podem induir estats mentals que s’expandeixen per l’imaginari personal i col·lectiu, i que, més tard, s’expressaran en forma d’idees i emocions que creixeran, inexorables. I potser allà rau la màgia del Nadal: el fet de ser la llavor que ens faci creure i sentir que la bondat existeix, a un batec de distància.

Les pel·lícules nadalenques estan escrites per programar un estat d’eufòria ensopida que ens abrigui en el fred hivern que és la vida, generant un ecosistema d’expectatives que es referma en la nostra narrativa personal mitjançant la reafirmació social, perquè, miris on miris, estem atrapats: Bon Nadal.

Temes:

Nadal