Editorial

Premi internacional Save the Children

El bon periodisme és el que serveix a la societat, especialment als col·lectius més vulnerables

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp37954556 barcelona 06 0472017 jesus albalat  guillem sanchez y maria 191111183259

zentauroepp37954556 barcelona 06 0472017 jesus albalat guillem sanchez y maria 191111183259 / XAVIER GONZALEZ

EL PERIÓDICO i el diari ‘The Boston Globe’ han sigut guardonats amb el premi internacional Save the Children per les seves investigacions «sobre la realitat dels abusos sexuals a menors».  Si el rotatiu nord-americà va revelar els casos de pederàstia de l’Església de Massachusetts, treball que va ser reconegut pel premi Pulitzer i recreat per la pel·lícula Spotlight, EL PERIÓDICO va destapar elcas Maristes, una investigació que va valer el premi Ortega i Gasset als periodistes Guillem Sànchez, María Jesús Ibáñez i J. G. Albalat.

El 5 de febrer del 2016, aquest diari portava en portada la notícia: «Denúncies de pederàstia en una escola de les Corts». A la imatge, Manuel Barbero (pare d’una víctima) penjava en les proximitats del centre escolar un cartell de denúncia dels abusos. Així va començar una extensa i compromesa investigació que va donar veu a les víctimes, va destapar els depredadors sexuals, va denunciar el silenci còmplice de l’orde religiós i no va deixar de fer-se preguntes per revelar tota la veritat. El periodisme de les fonts, el rigor, la paciència i el treball.

Setmanes d’investigació van concloure amb la revelació de43 denúncies contra una dotzena de professors i un monitorper delictes comesos durant quatre dècades a les escoles de Sants-Les Corts i la Immaculada, a Barcelona, i Champagnat a Badalona. Moltes d’aquestes víctimes van voler relatar el seu calvari a aquest diari. Després d’anys, necessitaven compartir el dolor i la vergonya, denunciar perquè més nens no patissin el que ells van patir. També tres dels pederastes van confessar en aquestes pàgines la seva culpa.

El ‘cas Maristes’ va marcar un abans i després en la manera d’abordar socialment els casos de pederàstia. També va afectar el poder polític i judicial. El periodisme va donar llum sobre una xacra social que s’alimenta del silenci i la foscor, reafirmant el valor inigualable del bon periodisme: el que serveix la societat. Especialment, com reconeix aquest premi, els més vulnerables.