50 anys d'internet

Què hem après des del naixement d'Arpanet

La transformació del concepte espai i temps va ser una de les contribucions de la primera xarxa d'ordinadors

2
Es llegeix en minuts
google-sba-10-11-10-6-of-31

google-sba-10-11-10-6-of-31

Arpanet va néixer fa 50 anys. La primera xarxa d’ordinadors es va crear el 1969 i va permetre establir comunicacions entre màquines en diferents universitats. Va sorgir en el món acadèmic, es va finançar inicialment gràcies al departament de Defensa dels EUA i després va donar origen a la xarxa de xarxes que avui coneixem com a internetAquest aniversari permet prendre perspectiva i avaluar la seva evolució. ¿Es mantenen els seus valors i característiques inicials? ¿Què ens ha aportat? ¿Ha portat alguns perills?

Els valors inicials

Aquesta xarxa d’ordinadors va ser creada en el món universitari. Els acadèmics van establir la comunicació com l’eix central dels seus objectius. La mobilitat acadèmica dels investigadors nord-americans els va obligar a buscar un sistema de comunicació entre ordinadors que els permetés seguir treballant en les seves investigacions independentment de la universitat en què es trobessin.

La comunicació entre ordinadors i entre persones ha estat el propòsit central d’aquest desenvolupament tecnològic

Els valors fundacionals d’aquest projecte eren una xarxa oberta, participativa i col·laborativa. Això responia al fet que hi podien participar tant professors com estudiants de postgrau o investigadors doctorals. Tots podien contribuir al seu disseny i desenvolupament. No existien les rígides jerarquies universitàries. L’objectiu era afavorir la creació d’una xarxa que permetés donar solució als problemes que es plantejava. La col·laboració era un element central per garantir el seu progrés.

Les aportacions més rellevants

La transformació del concepte espai i temps ha estat una de les principals contribucions d’aquesta primera xarxa d’ordinadors. Si bé al principi es tractava de posar en contacte quatre nodes, progressivament es van ampliar i en unes dècades es cobria tot el planeta. D’aquí va canviar per complet i l’espai geogràfic va ser substituït per aquesta idea d’un planeta global amb connexions per tots els seus racons. A més, el nou concepte de temps permet tenir comunicacions sincròniques i asíncrones. Això es tradueix en una connexió constant en qualsevol moment i lloc.

Notícies relacionades

L’accés a la informació i al coneixement ha estat una altra de les aportacions que podem destacar. Arpanet va establir les bases dels estàndards que permeten comunicar-se als ordinadors i amb el temps aquesta ha estat la via de major accés a la informació que es produeix en qualsevol punt del planeta. Al seu torn, el coneixement produït durant la història de la humanitat pot ser difós i divulgat d’una manera més accessible a qualsevol persona amb accés a la xarxa. 

Alguns perills

L’evolució de les xarxes entre ordinadors també ha portat alguns perills als quals s’ha de prestar atenció. D’una banda, la seguretat a la xarxaseguretat a la xarxa s’ha convertit en un eix de preocupació per al conjunt dels usuaris. De l’altra, la manipulació i la desinformació han estat dos efectes de l’expansió de la xarxa global. Als tres s’han d’enfrontar usuaris, empreses i governs. La solució no és fàcil, però la clau es troba en la col·laboració entre els diferents agents i en enfortir l’alfabetització digital del conjunt de la ciutadania.