Anàlisi

'Apps' i nous llocs de treball

La clau és compatibilitzar els fonaments de l'estat del benestar amb els beneficis que aporten les noves tecnlogías

2
Es llegeix en minuts
reciclos-acte-de-presentaci-4

reciclos-acte-de-presentaci-4

Es multipliquen les aplicacions al nostre telèfon mòbil. Amb un sol clic tenim accés a multitud de serveis que ens fan la vida més fàcil. L’economia s’ha convertit en un menú a la carta en què per a cada necessitat se’ns ofereix una solució.

Des del punt de vista de l’ocupació ha resultat en una nova tipologia de llocs de treball. És moment d’analitzar quin tipus de llocs de treball s’han creat i quins són els aspectes positius i negatius.

Serveis digitals

La digitalització de l’economia ha permès l’ampliació dels serveis a la carta i la comunicació directa entre empresa i client. Això ha resultat en noves oportunitats laborals que poden convertir-se en complements salarials o en llocs de treball a temps complet. Els més coneguts són els serveis d’entrega a domicili (ja sigui menjar o qualsevol altre producte). També s’han afavorit serveis d’economia informal com el d’oferir classes particulars o el de passejar gossos. 

L’oferta és creixent. No fa gaire veia publicat un gràfic que identificava més de 150 aplicacions que podrien oferir tota mena de serveis. Aquest gran catàleg necessita donar-se a conèixer al consumidor. Per això encara és clau fer-ho a través de mitjans tradicionals com la televisió o el clàssic repartiment per bústies.

Aquesta nova economia respon al que es coneix com la 'gig culture', que significa la cultura dels petits encàrrecs. Com a resultat el mercat laboral es transforma i els treballs no segueixen el patró clàssic de ser fixos i per a tota la vida. Al contrari, augmenten la discontinuïtat i la diversitat d’empreses al llarg del cicle laboral. Altres experts parlend’economia col·laborativa en què la clau és en la col·laboració entre diferents professionals per oferir en cada moment el servei o el producte que demanda el client.

Punts febles

Si bé és cert que l’economia digital crea nous llocs de treball, apareixen alguns aspectes que no contribueixen a la seva consolidació en el mercat. D’una banda, la precarietat laboral es converteix en un dels trets més prominents.

Ja hem vist a les notícies alguns casos de 'start-ups’ que estan sent demandades pels seus treballadors i que els tribunals els estan indicant que aquest no és un bon camí per seguir.

Notícies relacionades

De l’altra, hi ha nous serveis que queden per cobrir per falta de professionals. El talent digital és el més buscat i això obliga els professionals a continuar formant-se i actualitzant les seves habilitats i competències professionals per a un entorn professional canviant i amb noves demandes.

Com a conclusió, una reflexió final: l’economia digital està transformant el mercat laboral de forma ràpida i requereixnous professionals. La clau del seu èxit serà saber combinar els fonaments de l’estat del benestar amb els beneficis que aporten les noves tecnologies.