Revisió

La pujada de l'IRPF viatja a la paperera

El PSOE es desentén de l'augment fiscal pactat amb Podem que tant rebuig suscitava a Cs i el PP

2
Es llegeix en minuts
rosas47786771 irene montero maria jess montero debate electoral191019121657

rosas47786771 irene montero maria jess montero debate electoral191019121657 / DAVID CASTRO

El PSOE ja no pretén apujar l’impost sobre la renda als contribuents amb ingressos a partir de 130.000 euros anuals. La ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha deixat clar que els socialistes ja no se senten compromesos amb una mesura que al seu dia va formar part del pacte pressupostari amb Unides Podem

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van acordar apujar dos punts l’IRPF a partir de 130.000 euros i quatre punts a partir de 300.000. A més, per a les rendes de capital de més de 140.000 euros es va acordar una pujada de 4 punts. 

Ara, la ruptura entre les dues formacions ha enviat directament a la paperera aquest compromís i ha deixat el líder socialista lliure d’un lligam que podria fer impossible qualsevol possible acostament a Ciutadans o al Partit Popular després de les eleccions del 10 de novembre.

No és que els socialistes renunciïn a apujar els impostos a les rendes més altes. Almenys és aviat per saber-ho amb certesa. Però pot ser que el seu pròxim programa electoral es limiti a un propòsit genèric de «reforçar la progressivitat fiscal»,en què poden cabre moltes coses.

A això es limiten, de moment, els seus documents programàtics més recents, amb els seus «35 compromisos socials» o les 370 mesures de la seva«Proposta oberta per a un programa comú progressista». Ni tan sols en el programa socialista previ a les eleccions generals del 28 d’abril passat hi havia una referència més concreta. Però ara la ministra d’Hisenda en funcions té un interès especial a remarcar que ja no hi ha res que lligui el PSOE amb Unides Podem.

Després del veto que Ciutadans va imposar a Sánchez després de les últimes eleccions generals, el líder taronja, Albert Rivera, s’ha obert aquest mateix mes d’octubre a pactar amb el socialista si cal perquè hi hagi Govern després del 10-N. Entre les seves deu condicions per evitar un nou bloqueig institucional, Rivera planteja abaixar els impostos famílies. El PSOE sap que una pujada d’impostos com l’acordada al seu dia amb Unides Podem seria indigerible pels taronges. 

Notícies relacionades

Hi va haver un moment, el febrer del 2016, quan Sánchez es va sotmetre a la seva investidura fallida, que el PSOE sí que va aconseguir pactar amb Ciutadans la creació d’un impost extraordinari sobre les grans fortunes. Però ara són altres temps i l’origen més socialdemòcrata de Cs ha sigut purgat.

També hi va haver un moment, l’abril del 2018, fa només any i mig, en què el PSOE propugnava pujar 4 punts l’IRPF a partir de 150.000 euros de renda. Però ara són altres temps, i s’ha de pactar.

Temes:

Impostos