Al contraatac

La salvació de Rivera

Davant dels mals resultats a les enquestes, Ciutadans opta per actuar amb escarafalls i fer un sonor míting al Parlament

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp50016526 albert rivera190923133630

zentauroepp50016526 albert rivera190923133630 / JOSE LUIS ROCA

Ciutadans ha presentat una moció de censura contra Quim Torra al Parlament, que està condemnada al fracàs des del minut u. Es tracta d’un instrument legal i legítim per revertir el resultat de les urnes o, com a mínim, per desgastar l’adversari tot i que a la pràctica no canviï res. El més habitual és que la motivació dels partits polítics sigui aquesta última. I a Albert Rivera se li veu el llautó de lluny.

Notícies relacionades

El partit taronja està molt descol·locat davant de la pròxima cita amb les urnes a Espanya. Ja no és partit frontissa, perquè es va negar a evitar amb els seus vots la repetició de les eleccions. Ja no és la formació que, al no tenir gaire passat, podia presumir de posar els interessos del país per sobre dels seus interessos particulars, perquè ningú pot forçar la quarta repetició electoral en quatre anys al·legant que pensa en el bé comú. Ja no és un partit previsible, perquè va passar de pactar amb dreta i esquerra incomplint les seves promeses a no pactar amb ningú al·legant que així ho va dir en campanya. I ja no és un referent per als no independentistes a Catalunya, perquè es van endur Inés Arrimadas a Madrid i ha perdut, per tot l’anterior, el seu discurs de conciliació, concòrdia i entesa.

Totes les enquestes reflecteixen una caiguda en picat de Ciutadans, que podria provocar un qüestionament intern molt seriós del lideratge de Rivera. Llavors, alguna cosa havien de fer. I què millor que actuar amb escarafalls per aprofitar i fer un sonor míting al Parlament. El problema és la credibilitat. Quan Arrimadas va guanyar les eleccions catalanes, no va voler anar a un debat d’investidura perquè, segons van dir, no podien guanyar i això era un disbarat. Quan més tard el PP va proposar a Ciutadans presentar una moció de censura, fa tot just un any, Ciutadans s’hi va negar perquè, segons van dir, era «regalar una victòria als independentistes». Ara, en canvi, justifiquen el seu canvi de criteri perquè venim d’«una setmana negra». Certament, ho és. La detenció de diverses persones de l’ala independentista més radical amb substàncies explosives és una notícia molt negra. És lamentable. No obstant, Rivera li regalarà a Torra un altaveu i una sessió parlamentària en què arremetre, de nou, contra la Guàrdia Civil i en què defensar els seus cadells dels CDR. Torra és, segons la meva opinió, un president pèssim, mediocre, insensat. Però utilitzar una cosa tan greu i tan trista, com el que està ocorrent a Catalunya, per treure quatre vots i salvaguardar el cap de Rivera, no em sembla gaire més digne. A tots se’ls omple la boca per parlar d’Espanya en campanya. I després, se n’obliden ben aviat. Com pitjor, millor.