Davant de les inundacions

El president Torra, Verdaguer i la caritat

El poeta sí que va saber mostrar solidaritat i humanitat davant d'un desastre natural que va patir Andalusia

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp49710902 madrid  05 09 2019 politica el president de la generalitat q190905093223

zentauroepp49710902 madrid 05 09 2019 politica el president de la generalitat q190905093223 / DAVID CASTRO

Emma Riverola es lamentava des d’aquestes pàgines de EL PERIÓDICO per la mesquinesa (sic) del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, quan en ple episodi de la gota freda que ha afectat severament les comunitats de València, de Múrcia, d’Andalusia i la província d’Albacete i que ha causat sis víctimes mortals se solidaritzava únicament amb València. L’actitud del president de la Generalitat de Catalunya contrasta clarament amb l’expressió de solidaritat del seu homònim basc, el lehendakari Iñigo Urkullu que, òbviament, va mostrar el seu afecte i proximitat a totes les comunitats afectades sense excepció.

Opinió exprés

La mesquinesa de Torra

Emma Riverola

Escriptora

Més enllà de subscriure l’article, que ho faig, em va passar pel capun episodi protagonitzat per Jacint Verdaguer que estic segur que coneix el president Quim Torra, bon coneixedor del poeta de Folgueroles. Em refereixo a la publicació el 1885 del llibre ‘Caritat’ per part de mossèn Cinto, una obra expressament escrita per recaptar fons per a les víctimes del terratrèmol que el dia abans de Nadal de 1884 havia arrasat diversos pobles d’Andalusia.

No fa gaire, el juliol de 2016, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, organisme dependent del Govern de la Generalitat, va promoure i va afavorir una exposició que, sota el títol ‘Caritat’, es feia ressò d’aquell episodi sísmic, prenent com a excusa el noble exercici de solidaritat del Príncep de les Lletres Catalanes. Aquest gest no va quedar immortalitzat –suposo que per limitacions pròpies del guió– a la pel·lícula ‘L’enigma Verdaguer’, produïda i recentment emesa per TV-3 amb un notable èxit d’audiència.

Notícies relacionades

Ja entenc que no podem demanar poesia al nostre president, però sí que ens atreviríem a demanar-li caritat. La mateixa caritat que mossèn Cinto Verdaguer, un home generós d’una personalitat complexa, un mossèn-poeta, d’una profunda càrrega humana i solidària, va tenir cap al poble andalús fuetejat per aquell dramàtic terratrèmol. El seu gest, lluny de restar-li catalanitat, el va fer encara més universal.

*Ramon Espadaler Parcerisas, secretari general d’Units per Avançar

Temes:

Quim Torra