EDITORIAL

El nou malson del petroli

Quan es recuperi la producció, després del conflicte generat per l'atac a les refineries de l'Aràbia Saudita, els preus continuaran alts com a efecte de les males expectatives

1
Es llegeix en minuts
undefined49857619 in this image made from a video broadcast on the saudi owned190914235828

undefined49857619 in this image made from a video broadcast on the saudi owned190914235828 / Anonymous

El preu del petroli s’ha disparat en els últims dies.preu del petrolidisparat L’atac amb drons a dues refineries ha provocat una aturada en la producció de l’Aràbia Saudita. I a menor oferta, els preus pugen si es manté la demanda. La previsible resposta militar dels Estats Units no augura que l’estabilitat torni a la zona. De manera que, quan es recupera la producció, els preus continuaran alts com a conseqüència de les males expectatives. Veurem quant temps es tarda a traslladar a la butxaca dels consumidors, en el preu de la gasolina o el gasoil, de l’electricitat i del gas. Tot indica que aniran a l’alça. Tindrem un repunt de la inflació, una cosa de la qual ens hem deslliurat en els anys de sortida de la crisi gràcies al nivell baix del preu del cru. I tot i que alguns economistes consideren que una alça en els preus podria resultar un dels estímuls que l’economia necessita, moltes llars no podrien suportar ara un increment en aquestes despeses bàsiques.

Aquesta inestabilitat conjuntural s’entremescla amb un desajust més de fons. Les nostres economies pivoten sobre els combustibles fòssils. Més ben dit sobre el seu preu assequible. En la crisi de 1973, els països productors, conscients que venien un patrimoni natural, que un dia s’acabariavan decidir encarir els preus. Occident va tremolar. I, des d’aleshores, sobrevola en l’ambient la possibilitat, necessitat o amenaça d’utilitzar energies «alternatives» al petroli. Fins ara, l’únic que s’ha aconseguit és absorbir una part del creixement de la demanda global amb els parcs eòlics o solars. Ens acostem a un punt en què aquesta guerra lliurarà la seva batalla decisiva. La irrupció dels cotxes elèctrics –un mercat al qual ja s’han llançat totes les grans marques– significa a la pràctica l’intent més seriós de substitució dels combustibles fòssils sempre que la producció d’electricitat es faci amb energies verdes. L’augment del preu de la gasolina pot ser un incentiu perquè els consumidors optin en massa a aquest tipus de vehicles. Igual estem davant d’un canvi més estructural del que sembla.