06 juny 2020

Anar al contingut

Editorial

Emergència masclista

La realitat de les xifres és inqüestionable, negar la violència contra les dones és una perillosa banalització

firma editorial català

El Periódico

Emergència masclista

FERRAN NADEU

La ’nit violeta’ s’ha estès per Espanya com una alerta contra una violència masclista que, lluny de disminuir, no deixa de causar noves víctimes. Milers de dones han volgut unir les seves veus en record de totes les que no hi són i en el combat per exigir un irrenunciable ni una més. L’estiu s’esgota i deixa un rastre de violència inassumible. S’han disparat les violacions en grup i els assassinats masclistes. Les estadístiques es queden curtes davant de la realitat de tantes morts.

El còmput oficial d’aquest any arriba a les 42 dones assassinades. La pitjor dada del lustre. Si se sumen aquelles que no entren en la relació, com el recent crim de Valga (Galícia) en què un home va matar la seva exparella, la seva exsogra i la seva excunyada, la xifra s’eleva fins a les 74 dones. Els números encara es tornen més tràgics si afegim els tres nens assassinats i es tenyeixen de tristesa amb el reconeixement dels 32 menors que han quedat orfes de mare.

L’augment de les violacions és alarmant, un 23% més que el 2018. Les violacions grupals mereixen una atenció especial. La memòria anual de la Fiscalia General de l’Estat, publicada la setmana passada, les qualificava de «fenomen» i assenyalava que cada vegada la cometien més menors de 14 anys. La web geoviolenciasexual.com ha comptabilitzat 55 denúncies aquest any, 27 aquest estiu.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Algunes agrupacions feministes assenyalen la relació causa-efecte del discurs negacionista de Vox i l’augment de la violència masclista. Afirmen que el maltractador pot sentir que la seva actitud no és reprovable. La realitat de les xifres és inqüestionable i és evident que negar l’existència de la violència masclista, desposseint-la de les causes que la provoquen, deriva en una perillosa banalització. I encara més quan hi ha vides en joc. Aquest informe del Ministeri Públic alertava sobre la perpetuació dels patrons masclistes entre els joves. No hi pot haver concessions al discurs de la ultradreta.

Les impulsores de la nit violeta, la Plataforma Feminista d’Alacant, no es van equivocar al declarar l’«estat d’emergència» davant l’augment d’atacs a dones. Aquest estiu revela cruelment que encara queda molt per fer. Els parèntesis parlamentaris no ajuden a la implementació de tantes mesures obligades, la majoria recollides en un pacte d’Estat que encara no s’han posat del tot en marxa.