Interiorisme excèntric

Modes nobles europees

Estem en una era emocional que arriba fins a l'absurd. I també impúdicament exhibicionista de la intimitat

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp49713125 netherlands   05 09 2019   queen maxima leaves after the vis190910183504

zentauroepp49713125 netherlands 05 09 2019 queen maxima leaves after the vis190910183504 / Wesley de Wit

Llegint la revista ‘Hola’ a la consulta del ginecòleg m’assabento que la Màxima d’Holanda per fi ha acabat de redecorar la seva vivenda –l’impressionant palau de Huis ten Bosch de la Haia del segle XVIII– després de quatre anys i 63 milions d’euros. Alguns salons s’han restaurat i altres s’han redecorat, «al gust més modern dels nous reis». Entre aquests últims es troba un saló anomenat «de l’ADN» –confesso que vaig pensar que havia llegit malament– en el qual el reconegut artista plàstic Jacob van der Beugel ha plasmat a petites peces daurades de ceràmica l’ADN dels monarques.

Notícies relacionades

La idea no és original: el 2014 va fer el mateix amb el mitocondrial element dels ducs de Devonshire en una gran instal·lació formada per quatre columnes i instal·lada en la residència familiar, la sumptuosa Chatsworth House. De manera que això d’estampar l’ADN a les parets del saló sembla que s’hagi de convertir en el ‘top’ de l’interiorisme entre la ‘pijería’ noble europea. L’artista, per cert, ho justifica dient que és una manera de fer emocionant un munt d’informació –la genètica– que d’una altra manera passa inadvertida.

Pot semblar bastant irrellevant i un mica egocèntric, tot i que, si ho pensem bé, la decoració de totes les cases sol ser egocèntrica: fotos, records, la màscara portada d’aquell al·lucinant viatge a l’Àfrica o l’aquarel·la que vam fer al curset de pintura. Res nou sota el sol. Allò d’apel·lar a l’emoció a tota hora sí és nou. Estem en una era emocional que arriba fins a l’absurd. I també impúdicament exhibicionista de la intimitat. Té la mateixa experiència sense additius i naturalitat com si fos un anunci de pomada per a les morenes. Potser després de penjar a les parets el seu ADN, les reialeses europees posaran de moda exhibir sobre la xemeneia rèpliques dels seus fetges, ronyons, cor o qualsevol altra víscera de les seves reials persones per emocionar les visites. Això sí, a la majoria dels casos no caldrà dissecar-los.