Anàlisi

Una escletxa en el controlat imperi del tsar Putin

Els comicis locals són una oportunitat per guanyar cotes de poder per a una oposició fragmentada

2
Es llegeix en minuts
undefined49768232 moscow  russian federation   08 09 2019   russian prime mini190908223052

undefined49768232 moscow russian federation 08 09 2019 russian prime mini190908223052 / ALEXANDER ASTAFYEV SPUTNIK G

¿Lliures? ¿Netes? Cada vegada que hi ha eleccions a Rússia recordem la fragilitat d’un model democràtic que mai ha acabat d’arrelar al país, en una disputa impossible entre els qui tenen el poder i els qui el qüestionen ¿Quin valor té un vot en un país on tot està controlat pel poder? És difícil pensar que el resultat electoral pugui ser representatiu i just. Aquestes eleccions per decidir la composició d’ajuntaments i governs regionals probablement no n’hagin sigut una excepció. No obstant, poden començar a moure alguna cosa en l’imperi tancat del tsar Vladímir Putin.

Els opositors no seran al capdavant de cap de les grans ciutats. La maquinària de poder no deixa escletxa i els elegits de Putin continuaran dirigint bona part dels ajuntaments. Amb uns mitjans de comunicació controlats, amb restriccions a les organitzacions de la societat civil, que van des del control dels seus canals d’informació a la detenció dels més crítics, i amb un sistema de corrupció que greixa tota la burocràcia oficial, no fa falta manipular el resultat electoral per assegurar que tots els que acabin en un lloc de poder seran fidels al sistema.

Notícies relacionades

L’oposició amb prou feines té capacitat per revertir la situació i, no obstant, aquestes eleccions són una alternativa. Per començar, el mes d’agost ha sigut agitat. Molt agitat. La prohibició de presentar-se a molts candidats independents –és a dir, els que no formen part de cap dels partits registrats– va portar milers de manifestants als carrers de les principals ciutats. A Moscou no hi havia hagut manifestacions tan nombroses en una dècada. L’oposició sap que no pot assaltar el poder, però mentre que en la política federal, controlada al detall, és impossible treure-hi el cap, en les eleccions locals es pot presentar batalla. Ser candidat és una cursa d’obstacles, però en els ajuntaments es pot entrar, limitar el poder i marcar diferències.  Els que han sortit elegits, encara que sigui en minoria, tenen accés a informació que d’una altra manera els seria negada. Des d’identificar els corruptes i denunciar-los públicament, fins a utilitzar les xarxes socials per evitar els abusos.

Una oportunitat per a una oposició fragmentada, que pot entreveure en aquestes eleccions la porta a petits espais de poder. Les mobilitzacions en contra de la brutalitat de la policia en les manifestacions i els arrestos els ha portat a pensar que un vot pot significar alguna cosa en un règim totalitari. No aconsegueixen alcaldies sonades, però la frustració amb el sistema ha obert la porta al fet que alguns crítics es colin en ajuntaments importants, entre els quals el de Moscou. De moment, l’única porta oberta perquè la difícil democràcia russa trobi alternativa.