REVISIÓ

Ciao, Draghi. Salut, Lagarde

La futura presidenta del BCE pretén posar la institució al servei de la lluita contra el canvi climàtic

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp49699509 incoming president of the european central bank christine la190904131233

zentauroepp49699509 incoming president of the european central bank christine la190904131233 / Francisco Seco

La d’aquest dijous pot ser la penúltima reunió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE) amb Mario Draghi al capdavant. L’italià finalitza a l’octubre el seu mandat de vuit anys, des del 2011. Una eternitat en què només el BCE va ser capaç de treure la zona euro del pou de la recessió econòmica més gran des de la Segona Guerra Mundial.

El seu ‘whatever it takes’ (‘faré el que faci falta’) a la penombra d’aquell juliol del 2012 quedarà per a la història i a la seva successora, Christine Lagarde, només li queda el desig de no haver de tornar a utilitzar-lo mai més, ja que això seria molt mal senyal.

Durant la seva compareixença davant la comissió d’Assumptes Econòmics del Parlament Europeu per defensar la seva candidatura a presidir el BCE a partir del 31 d’octubre, la francesa Lagarde es va mostrar a favor de continuar amb la política monetària liderada per Draghi. 

El més destacat, potser, va ser la vis política que va mostrar l’exministra francesa de Finances i encara directora del Fons Monetari Internacional (fins al 12 de setembre).

Sense apartar-se de la missió essencial del BCE (preservar l’estabilitat de preus a la zona euro), Lagarde es va esplaiar en les funcions secundàries que, segons el seu parer, pot assumir el banc central per donar suport a certes decisions polítiques de la Comissió Europea o l’Europarlament. I en aquest punt va cridar l’atenció el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic.

En les seves inversions, el BCE s’ha d’atenir al principi de neutralitat i no pot afavorir o penalitzar un sector o un altre en funció de criteris mediambientals. No obstant, en la mesura que la CE defineixi uns objectius i un mètode, el banc sí que pot deixar cert suport a les seves polítiques. 

Lagarde fins i tot va apuntar que el mateix fons de pensions dels empleats del banc central podrà bolcar-se en actius que ajudin a finançar les inversions per a una economia descarbonitzada.

Notícies relacionades

El BCE ja ha inclòs aquest any el canvi climàtic entre el mapa de regs que ha de supervisar a les entitats financeres. S’està analitzant els possibles perjudicis que poden causar a les entitats les seves inversions en empreses exposades a l’economia carbonitzada. Algunes entitats com BBVA han anunciat que deixaran de finançar noves activitats de mineria i carbó. I el vicepresident del BCE, Luis de Guindos, es va mostrar aquest estiu disposat que els riscos del canvi climàtic s’incloguin en els pròxims test d’estrès de la banca.   

Lagarde va enganxar aquest banderí al Parlament Europeu. Va arribar a dir que la lluita contra el canvi climàtic es pot convertir en una «prioritat secundària» del BCE.‘Salut’, Lagarde.