Anar al contingut

VIOLÈNCIA MASCLISTA

Privacitat

Damian Dovarganes

Privacitat

Jenn Díaz

És normal que alguns estiguin espantats: han construït els seus imperis gràcies als pactes de silenci. Però a moltes ja no les poden callar més.

Ho sento. Sento comunicar-vos que el que feu amb els nostres cossos, amb els nostres sentiments, amb la nostra autoestima, amb les nostres carreres professionals... el que feu amb nosaltres no serà, mai més, la vostra vida privada. La violència masclista, com a estructural i sistèmica, ja no es pot considerar part de la privacitat d’un senyor, per més Plácido Domingo que sigui.

Quan les feministes van començar a dir que el que és personal és polític es referien precisament a això: que el que ens feu en la vostra vida privada és, a partir d’ara, part de la comunitat. Que el que ens passa a cadascuna de nosaltres individualment ens afecta com a conjunt. D’‘el que és personal és polític’ al ‘si en toquen una, ens toquen a totes’ hi ha anys de lluita, de consciència, d’apoderament, de creixement personal i col·lectiu. I ara resulta que tenim veu, que se’ns escolta.

És el que s’ha aconseguit: que la discriminació no sigui un cas personal, no es tracti com un cas aïllat, tot i que encara hi hagi qui vulgui creure que és així.

Seria així si això no fos una guerra, en què l’agressor abusa del seu poder, imposa el silenci d’unes i la complicitat d’altres. Però això s’ha acabat. Suposo que molts encara estan perplexos del poder que poden arribar a tenir les víctimes, quan alguns anys després prenen consciència, es reconeixen entre elles i decideixen aixecar la veu. Els que no volen assumir que comença un altre món, diran que per què ara, o que llavors les coses eren diferents. Les posaran en dubte, no se les creuran. Voldran ridiculitzar-les, titllar-les d’histèriques, de ressentides, de boges.

La privacitat ja no servirà. La vostra vida privada no es pot mantenir en l’abús i la discriminació, i per això ara les lleis no escrites han canviat i s’estan reformulant. És normal que alguns estiguin espantats: han construït els seus imperis gràcies als pactes de silenci. Però a moltes ja no les poden callar més.