Editorial

L'odissea de l''Open Arms'

L'oferta d'Espanya d'un port balear pot tancar una crisi puntual, però no resol el problema de fons

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp49481580 a migrant is comforted by a crew member of the open arms spa190818203337

zentauroepp49481580 a migrant is comforted by a crew member of the open arms spa190818203337 / Francisco Gentico

Tot el que està succeint en els últims dies al voltant de l’‘Open Arms’ resumeix, de manera tan nítida com dramàtica, les grans carències de la Unió Europea en la seva resposta a la crisi migratòria. Una condemna sense embuts mereix l’obscena inflexibilitat de l’ultradretà ministre italiàMatteo Salvini, que vulnera els tractats internacionals i la mateixa Constitució italiana alnegar-se al desembarcament a Lampedusadels 107 rescatats que segueixen a bord, tot i que hi ha unacord entre sis països europeusdisposats a acollir-los. La situació insostenible en què es troba l’‘Open Arms’ apressa a trobar una sortida per atendre els migrants nàufrags sense més dilació. Aquesta ha de ser la prioritat ara, però no per això s’ha de defugir una de les raons que han portat a aquesta crisi: lafalta d’una política migratòria comunaconsolidada en els drets humans i que impliqui tots els països de la UE. Els governs disposarien d’aquesta manera d’un sistema de resposta coordinat id’obligat complimentque evitaria el vergonyós espectacle a què assistim.

L’actitud de Salvini impedint el desembarcament de persones en risc és contrària als drets humans més elementals, i que això ocorri dins de les fronteres de la Unió hauria d’obligar a unareacció contundent dels socis europeus. En un moment en què l’extrema dreta avança a escala global, Europa ha de defensar els seus valors i marcar les línies vermelles davant dels qui opten pel discurs de l’odi i la por.

ElGovern espanyolés l’únic que ha ofert un port segur a l’‘Open Arms’, però ho ha acabat fent amb una dilació i una vacil·lació sobrants. L’oenagé va rebutjarl’oferta de posar rumb a Algesires, argumentant que la seguretat i la salut dels migrants estaven en perill i que exposar-los a cinc dies més de navegació era un risc inassumible. Finalment, tot indica que unport balearposarà fi a l’agonia, tot i que ahir a la nit l’oenagé continuava insistint a atracar a Lampedusa. En aquest punt, l’única consideració vàlida ha de ser desembarcar els nàufrags en un port segur i acabar d’una vegada amb la seva desesperació. Aquesta crisi concreta acabarà, però això no resoldrà el problema de fons ni tampoc descarta que pugui tornar a tenir lloc un cas similar d’ara endavant. Sense anar més lluny, l’‘Ocean Viking’espera en alta mar permís per atracar a Malta o Itàlia amb 356 immigrants a bord. La UE no escaparà a la vergonya fins que arbitri una política migratòria comuna.