Editorial

Comença el futbol

Amb el mercat de fitxatges en plena ebullició, els clubs viuen l'inici de Lliga amb sensació d'indefinició

2
Es llegeix en minuts
rpaniagua49461889 graf7042 bilbao  16 08 2019 bilbao   el derfensa del athleti190816215202

rpaniagua49461889 graf7042 bilbao 16 08 2019 bilbao el derfensa del athleti190816215202 / Miguel Tona

Comença la Lliga amb un clar favorit, fins i tot malgrat una primera ensopegada, insòlita en les últimes 11 edicions, des que el Barça de Pep Guardiola, l’equip que havia d’acabar guanyant un triplet històric, perdés a Numancia en la primera jornada del 2008. De les últimes 15 Lligues, elBarçan’ha guanyat 10, i aquesta és una dada que s’ha de tenir molt en compte per calibrar el seu potencial en les competicions llargues, i més si es tenen en compte fitxatges de projecció i d’envergadura, com els deDe Jong i Griezmann, en un projecte que aspira a superar els fantasmes recents de la Champions, a Roma i Liverpool. Pendents encara del‘serial Neymar’, amb un mercat en plena ebullició que no es tancarà fins que s’hagin disputat tres jornades, els clubs viuen aquest inici de la Lliga amb una sensació d’indefinició, disposats a estrènyer les clavilles dels fitxatges en funció de les primeres prestacions al terreny de joc. Tot i així s’entreveu, com sempre, un duel a tres entre el Barça, elMadridi l’Atlètic, beneficiats per ladesproporció dels drets televisiusque marca una bretxa insondable entre els grans i la resta d’equips. Un exemple de més equitat es dona en el futbol britànic, que en els últims 10 anys ha augmentat en un 150% el volum del negoci televisiu, amb un repartiment més equitatiu i amb una gran presència al mercat. Per exposar només un cas, únicament el Barça i el Madrid ingressen més que el cuer de la Premier, que està a l’altura del que rep l’Atlètic.

Telefónica continua sent l’operadora privilegiada dels drets televisius de LFP, tot i que aquesta temporada, gràcies a l’adquisició dels mateixos per Orange i Mediaset (a través del canal Mitele Plus, per internet), l’oferta es diversifica. Una de les incerteses del curs se centrarà a comprovar com poden recuperar una inversió de 1.300 milions d’euros, amb una política de preus molt diferent a la que ha permès al futbol britànic liderar el context europeu.

En un altre ordre de coses, la nova temporada arriba també amb noves regles esportives i ambl’eterna polèmica entre Federació i LFP, aquesta vegada pels horaris i els dies de partit, encara pendents dels jutjats. I amb l’auge del futbol femení i la irrupció i l’apoderament de la dona en un terreny d’alta responsabilitat com és l’arbitratge. Comença el futbol. Com va dir Valdano, «és el més important entre les coses menys importants».