1
Es llegeix en minuts
zentauroepp49429974 icult190813163457

zentauroepp49429974 icult190813163457

És cert el que diuen: la ignorància és la felicitat. Però aquest meravellós al·lucinogen que ens permet vestir el món de colors pastís i passejar al caire del penya-segat com si la caiguda, sempre imminent, mai arribés, és un luxe que no ens podem permetre.

És difícil deixar la droga de la ignorància voluntària; el món que ens espera més enllà d’aquesta cortina de badada crònica és bastant depriment i ningú vol viure en aquest estat constant de depressió postvacacional. No obstant, hi ha maneres d’enganyar la ment i educar-la sense que se n’adoni. La producció massiva de continguts d’entreteniment acudeix al nostre auxili i podem, per exemple, fer crispetes, posar-nos a Netflix i, ¡ups!, seleccionar ‘El gran hackeo’ sense mirar.

Cambridge Analytica va comprar les dades de milions d’usuaris de Facebook i els va utilitzar per manipular la seva decisió de vot 

Podem fer atenció, agafar aire i submergir-nos en les tenebroses profunditats de Cambridge Analytica. Podem aprendre com funciona Facebook i que tot en aquesta vida té un preu; que ningú es fa ric de la nit al dia fent les coses bé i que absolutament sempre hem de llegir les condicions d’ús, per molt llargues i avorrides que siguin.

Notícies relacionades

Cambridge Analytica va comprar les dades privades de milions d’usuaris de Facebook i els va utilitzar per crear contingut ad hoc a fi de manipular la seva decisió de vot. I va utilitzar Facebook, de nou, per expandir els seus missatges. Amb els anys, la xarxa social s’ha convertit en una cambra d’eco, repetint constantment els mateixos missatges que alimenten i reforcen de manera compulsiva les nostres opinions, convertint-les en absoluts mitjançant la validació social constant, i això els va facilitar la feina. Només havien d’encertar un parell de vegades i asseure’s a mirar com s’expandia el virus d’hoste en hoste, víctimes i armes en una guerra contra la democràcia.

I si després de veure aquest documental et queda estómac per contextualitzar el que has après i banyar-te en terror, empatia i indignació, et recomano l’espectacle de ‘Brexit’ a HBO i, pròximament, ¡en vibrant realitat protagonitzada pel Trump britànic! No te la podràs perdre... tot i que voldràs fer-ho.