3
Es llegeix en minuts
zentauroepp47136893 mobile190228093951

zentauroepp47136893 mobile190228093951 / JOAN CORTADELLAS

Vivim envoltats de tecnologia i l’aparició de nous avenços és una constant en la nostra societat. Moltes d’aquestes novetats es resumeixen en noves sigles que s’haurien de conèixer de manera simple. No obstant, el sector tecnològic no sempre pensa en la divulgació i fa que només els més avesats sàpiguen el que realment signifiquen i aporten al nostre dia a dia. Els proposo fer un repàs a les sigles més utilitzades i així comproven si estan al dia en aquests temes. ¿Preparats per a un test sobre tecnologia?

Les sigles més utilitzades

Abans de començar cal fer una prèvia sobre l’ús de les sigles. El predomini de l’anglès en el món tecnològic fa que moltes responguin a les paraules en aquesta llengua i no sempre s’utilitzi la traducció al català. Així que estar al dia té una dificultat afegida sinó es coneix aquest idioma.

La multiplicació de sigles dificulta la divulgació dels avenços tecnològics

Aquí van les primeres sigles. ¿A què responen les G-MAFIA? Són l’equivalent al predomini de les grans empreses tecnològiques. Són GoogleMicrosoftAmazonFacebookIBM i Apple. Aquesta és la versió anglosaxona per referir-se a la importància que tenen aquestes corporacions en l’economia mundial. A Europa s’utilitza la variant GAFAM, que va ser encunyada a França. Equival a les cinc grans amb l’excepció d’IBM. Com el domini de la Xina en el sector tecnològic està creixent a passos de gegant, tenen també el seu concepte de referència: les BAT (BaiduAlibaba i Tencent). Aquestes tres marquen la dinàmica en el mercat tecnològic xinès.

Continuem amb les següents: ¿què són IOTIA RV/RA? La primera va agafant cada cop més protagonisme perquè respon a ‘Internet of Things’ (Internet de les coses, en català). És una de les tendències en alça i que permet que els objectes es comuniquin a través de la xarxa. Es relaciona també amb el desplegament del 5G. Les sigles IA signifiquen Intel·ligència Artificial. Se’n parla moltíssim. De fet, també poden trobar que s’utilitzin les lletres al revés. És a dir, AI (‘Artificial Intelligence’) en comptes d’IA per utilitzar la versió anglesa. La tercera i la quarta equivalen a Realitat Virtual (RV) i Realitat Augmentada (RA). Es relacionen amb el món de l’entreteniment, sobretot en els videojocs. Però les aplicacions es poden utilitzar en molts altres àmbits com la medicina o l’educació.

Altres sigles del món tecnològic i vinculades a la ciutat de Barcelona: ¿li sona l’MWC? Aquestes poden respondre o bé al Mobile World Congress (el congrés de mòbils que se celebra cada mes de febrer) o bé a la Mobile World Capital (la capital mundial de la telefonia mòbil que té la seu principal a la ciutat catalana).

Les novetats que venen de camí

Abans d’acabar, una última tanda de tecnologies que es convertiran en essencials. La DLT (‘Distributed Ledger Technology’) permet crear llibres de registre digitalitzats i descentralitzats. El ‘blockchain’ és una de les seves variants. La realitat estesa (XR - Extended Reality) és un terme que fa referència a tots els entorns combinats reals i virtuals i les interaccions home-màquina generades per la tecnologia informàtica i els dispositius portables (‘wearables’). La QC (Quantum Computing) o computació quàntica es troba en una primera fase de desenvolupament i s’està començant a aplicar en diferents àmbits per resoldre problemes d’aprenentatge automatitzat. El seu repte principal és construir els ordinadors quàntics que permetin desplegar completament aquesta tecnologia.

Notícies relacionades

Sabem que el món tecnològic no descansa i que hi ha tecnologies emergents en fase de prova o amb aplicacions encara minoritàries però que ben aviat podrem disfrutar. La gamma és molt àmplia i no hi ha temps de seguir-ho tot. Una recomanació: si volen estar al dia en tecnologia, recordin el nom d’aquestes dues dones, Amy Webb i Mary Meeker. Els seus estudis i prospectives són referents a escala global. La primera s’ocupa d’analitzar les diferents tecnologies i veure en quin estadi d’aplicació es troben. La segona presenta cada any les tendències d’evolució d’internet al món. El seu informe es converteix en lectura obligada si es vol continuar actualitzat.

No oblidin una cosa fonamental: la tecnologia presenta múltiples usos, però són els humans els que acaben determinant les seves aplicacions. Disfrutin del seu ús durant el període vacacional, però dediquin també temps a desconnectar.